Încălzirea globală va exacerba conflictele, foamea și migrația în întreaga lume, cu riscuri tot mai mari pentru Europa, scrie Politico citând un raport de securitate german.
Încălzirea globală reprezintă o amenințare existențială pentru Uniunea Europeană, potrivit unui raport de referință al guvernului german.
Serviciul federal de informații al Germaniei (BND) a făcut echipă cu cercetătorii și cu biroul de externe al țării pentru a elabora o evaluare inedită de acest fel a pericolelor pe care le prezintă schimbările climatice pentru securitatea germană și europeană în următorii 15 ani.
Raportulm publicat miercuri, arată că efectele destabilizatoare ale schimbărilor climatice vor duce la creșterea migrației și a prețurilor la alimente, amenințănd revoltele economice și politice în Europa . Autorii avertizează, de asemenea, că impactul inegal al creșterii temperaturilor în UE - cu țările sudice afectate mai rău decât altele - riscă să sfâșie blocul.
„În special statele membre ale UE din sud, nu numai că vor suferi pierderi economice grave din cauza efectelor climatice, dar vor simți și consecințele instabilității politice în vecinătatea lor geografică”, se arată în raport.
„Tensiunile care rezultă din sarcinile distribuite inegal ar putea slăbi coeziunea în cadrul UE, precum și capacitatea acesteia de a acționa și viabilitatea sa viitoare”, adaugă acesta.
Așa-numita Evaluare Națională Interdisciplinară a Riscurilor Climatice – elaborată de BND, Universitatea Bundeswehr din München, Institutul Potsdam pentru Cercetarea Impactului Climatic și think tank Adelphi – are o gamă largă, abordând efectele schimbărilor climatice asupra securității alimentare, migrației, prosperității economice, conflictelor globale, tensiunilor comerciale, extremismului, mobilității militare și multe altele.
„Această publicație explică: oricine se gândește la securitate trebuie să se gândească și la climă”, scrie ministrul german de externe Annalena Baerbock în prefața raportului. „Cu fiecare zecime de grad mai puțin în încălzirea globală ne face viața mai sigură.”
Șeful BND, Bruno Kahl, a descris schimbările climatice drept „una dintre cele cinci amenințări majore cu care se confruntă țara noastră”, enumerand pe celelalte drept agresiune rusă, ambiții geopolitice ale Chinei, amenințări cibernetice și terorism internațional.
Dezastre și apărare
Cea mai simplă amenințare la adresa securității europene vine din creșterea dezastrelor și a căldurii extreme la domiciliu. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, la fel crește și frecvența, severitatea și intensitatea ploilor extreme care declanșează inundațiile, valurile de căldură mortale, secetele care distrug recolta și condițiile care permit răspândirea cu ușurință a incendiilor de pădure.
Acest lucru va rămâne valabil și în următoarele decenii, chiar dacă lumea reduce profund emisiile cauzate de încălzirea planetei.
Autorii notează, de asemenea, că odată ce încălzirea globală trece cu 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, există un risc tot mai mare de a ajunge la așa-numitele puncte de basculanță care să conducă la schimbări ireversibile și abrupte - cum ar fi prăbușirea curenților Oceanului Atlantic, care ar răci Europa în mod semnificativ.
Deocamdată, politicile actuale au lumea pe calea încălzirii cu 2,7 grade Celsius, iar emisiile continuă să crească.
Dezastrele climatice nu numai că reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare pentru viețile europene, dar vin și cu un preț ridicat pentru reconstrucție și pierderi economice.
Acest lucru va „scădea potențialul de investiții în reziliența și securitatea naționale și europene”, notează raportul.
Seceta, de exemplu, lovește deja ferm fermierii, în timp ce forțează oprirea centralelor electrice atunci când apa de răcire devine rară. Dar nivelurile scăzute ale râurilor din Europa au restricționat și transportul, cu „repercusiuni pentru lanțurile de aprovizionare relevante din punct de vedere economic și militar”, avertizează autorii.
Și vorbind despre armată, „personalul, infrastructura și echipamentele vor fi expuse la condiții climatice mai extreme în viitor”, notează raportul. „Navele, avioanele și vehiculele de luptă care sunt planificate și construite astăzi vor funcționa în condițiile climatice din 2040.”
Raportul avertizează, de asemenea, că politicile ecologice vor provoca tensiuni, menționând că prețul carbonului – coloana vertebrală a eforturilor UE în domeniul climei – afectează în mod disproporționat gospodăriile mai sărace.
„În Germania și Europa, costul decarbonizării și a distribuției sale (percepute) inechitabile... oferă spațiu pentru populism, extremism de dreapta și de stânga și campanii de dezinformare”, avertizează autorii, cerând guvernelor europene să se asigure că eforturile de combatere a schimbărilor climatice sunt „responsabile din punct de vedere social”.
Riscuri în cascadă
În ciuda riscurilor la adresa unității europene, continentul este mai bine echipat pentru a face față consecințelor decât țările mai sărace din alte părți. Dar impactul în altă parte va avea efecte de undă asupra securității europene.
Eșecurile recoltelor și secetele, precum și alte dezastre care distrug recoltele, vor face ca mai mulți oameni să sufere de foame în întreaga lume, exacerbant conflictele și strămutarea, în același timp crescând prețurile alimentelor în Europa. De asemenea, deficitul de apă în creștere are potențialul de a provoca conflicte în interiorul și între țări, se arată în raport.
Conflictele amenință lanțurile globale de aprovizionare și cresc cererile de ajutor european, punând mai multă presiune asupra banilor publice și a economiei, ceea ce „poate provoca tensiuni la nivel politic intern” în cadrul UE, scriu autorii.
Si, în mod inevitabil, schimbările climatice vor alunga și oamenii din casele lor, deoarece căldura și umiditatea extreme îi împing pe oameni să caute clime mai temperate.
„Acestea includ Germania și alte părți ale Uniunii Europene”, notează raportul.
Consecințele schimbărilor climatice „agravează conflictele cu privire la resursele din ce în ce mai rare, care destabilizaază statele și societățile și forțează nenumărați oameni să-și părăsească casele. De asemenea, au un impact din ce în ce mai mare asupra noastră în Europa”, a spus Baerbock.
„Aceasta face din această criză cea mai mare provocare de securitate a timpului nostru.”