Generalul Martin Herem analizează situația din Ucraina cu în special sosirea tancurilor occidentale, într-un interviu pentru Le Figaro.
Generalul HEREM. - În vederea unui război îndelungat, rușii mai au resurse. Înainte de război au produs 1,7 milioane de obuze de artilerie. Stocurile lor conțin cu siguranță mai mult de 10 milioane. Cu mobilizare, pot dubla producția. Apoi au rămas cu o mulțime de rachete diferite. Au rachete antinavă X22 sau rachete antiaeriene S300 care nu sunt folosite foarte precis. Dar ele epuizează apărarea antiaeriană ucraineană. Așa că cine știe, într-o lună-două, când condițiile meteo sunt mai favorabile, rușii ar putea merge din nou înainte. Nu este nimic cu adevărat pozitiv de așteptat și de aceea Ucraina are nevoie de sprijinul nostru deplin.
- Tancurile grele pot schimba jocul?
Cu alte echipamente... Rețineți că ucrainenii au sute de tancuri diferite de origine sovietică sau rusă. Dacă au rezervoare mai bune, 100 sau 150, va face diferența pe față. Dar au nevoie și de artilerie, vehicule blindate și, de asemenea, de apărare aeriană. Acum este un fel de cursă. Ambele părți se pregătesc. Atenție totuși: dacă priviți situația din punctul nostru de vedere, Rusia pierde în fiecare zi, e chiar astăzi învinsă în război. Dar din punct de vedere rus, nu sunt sigur. Pentru ei, este acceptabil să piardă 600 de soldați pe zi pentru a epuiza resursele ucrainene. Nu avem aceeași relație cu moartea ca ei. De vreme ce rușii și-au pierdut frați, tați, fii din cauza Ucrainei și a sprijinului nostru, ei ne urăsc. În mod surprinzător, Vladimir Putin are mai mult sprijin astăzi. A câștigat inimi și minți.
- Au occidentalii resursele pentru a sprijini în continuare Ucraina? Estonia, de exemplu, și-a dat deja toată artileria...
Să fim preciși: noi am dat toată artileria remorcată, nu artileria autopropulsată. Ne-am implementat planurile de înlocuire mai repede decât ne-am așteptat. În prezent avem optsprezece obuziere K9 de fabricație coreeană. Până la sfârșitul anului, vom avea douăzeci și patru. Și anul viitor treizeci și șase. Estonia era pregătită să furnizeze obuze oriunde, inclusiv în Europa. Dar nimeni nu ni le-ar putea furniza înainte de 2026... În ceea ce privește Ucraina, ce pot face occidentalii? Să ofere capacități de foc cu rază lungă de acțiune, adică orice poate lovi mai mult de 20 km, apărare antiaeriană începând cu rază scurtă de acțiune și, în final, antrenarea soldaților.
- Ce așteptări aveți de la noile planuri aflate în discuție la NATO?
Aveam planuri concepute în jurul unui număr abstract de capabilități. Mă aștept ca aceste noi planuri să arate exact ce unități, nu doar ce capabilități, ar lupta în Estonia, Polonia sau România în cazul unei crize. Planurile noastre trebuie să poată fi implementate nu numai în caz de război, ci și în cazul unui indiciu de criză. Trebuie să poți începe antrenamentul. În fine, aceste unități trebuie să aibă la dispoziție capacități reale, în muniție și echipament, nu așa cum se făcea înainte. Eram foarte departe de standarde... Sunt convins, în calitate de șef de stat major, că, dacă se va prezenta o fereastră de oportunitate, forțele convenționale ruse vor trece granița noastră în doi sau trei ani. Nu trebuie să ne ocupe capitala. O scurtă și limitată incursiune militară ar fi suficientă pentru a provoca instabilitate în țara noastră și în regiune. Trebuie să fiu pregătit pentru asta.