Rusia spune că s-a pregătit activ din 2021 „pentru foamea în lume”

19 Mai 2022
Rusia spune că s-a pregătit activ din 2021 „pentru foamea în lume”

Vladimir Putin a pregătit Rusia pentru consecințele unei crize alimentare globale de la sfârșitul anului 2021, adică înainte de ofensiva împotriva Ucrainei din februarie 2022 pe care Moscova a negat că ar fi pregătit-o la acea vreme, relatează Kremlinul, scrie Capital.fr

Rusia pare să fi pregătit de multă vreme invazia Ucrainei, ceea ce Moscova negase totuși că a făcut-o în februarie trecut... Kremlinul tocmai a afirmat că Rusia s-a pregătit de la sfârșitul anului 2021 pentru criza alimentară declanșată de invazia Ucraina în această iarnă.

Consilierul Kremlinului Maxim Oreshkin a remarcat, la un forum de tineret de la Moscova, că „principala cauză a foametei în lume care va avea loc în acest an sunt măsurile economice ale Statelor Unite, ale UE”, cu referire la sancțiunile care au lovit Rusia, subminându-i. capacitati de export de ingrasaminte si grau.

El a subliniat, potrivit agențiilor ruse, că președintele Vladimir Putin a pregătit țara pentru consecințele unei crize alimentare globale încă de la sfârșitul anului 2021, adică înainte de ofensiva împotriva Ucrainei din februarie 2022 pe care Moscova a negat că ar fi pregătit-o la timp și pe măsură ce temerile de conflict împingeau deja prețurile globale mai mari la alimente. "Vladimir Vladimirovici (Putin) a înțeles că aceste probleme (alimentare) ar putea afecta Rusia. Așa că, la sfârșitul anului trecut, am început să pregătim în mod activ Rusia pentru foamea mondială", a spus el.

La acea vreme, Rusia se confrunta deja cu inflația prețurilor alimentelor și introdusese restricții la export sau taxe la cereale, uleiuri și îngrășăminte.

„Ne permite să fim siguri pe noi înșine” astăzi, a spus domnul Orechkine.

Potrivit Moscovei, nu este în niciun caz intrarea armatei sale în Ucraina, unul dintre principalii exportatori mondiali de grâu, care provoacă o criză alimentară, dar sancțiunile occidentale care au fost decise ca răzbunare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră