Rusia spune că a respins „o mare ofensiva ucraineană”

05 Iun 2023
Rusia spune că a respins „o mare ofensiva ucraineană”

Rusia a declarat luni că a respins o „ofensivă pe scară largă” ucraineană în Donbass, dar Kievul, care a anunțat de luni de zile că pregătește o contraofensivă majoră, nu a confirmat imediat că a efectuat această operațiune, scrie Le Monde

„În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă la scară largă în cinci sectoare ale frontului în direcția sudului Oblast Donestk”, a declarat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, fără a preciza locația exactă a bătăliei.

„Inamicul nu și-a atins scopul, nu au reușit”, a adăugat el, după anunțul său cu un alt videoclip care arată ceea ce se spune a fi tancuri ucrainene filmate din aer în timp ce erau distruse de forțele ruse.

De asemenea, potrivit ministerului, șeful de stat major al armatei ruse, generalul Valeri Guerassimov, „s-a aflat în această perioadă la unul dintre posturile de comandă avansate din această direcție” .

Generalul Gherassimov, numit în ianuarie „comandant al grupului combinat de trupe” desfășurat în Ucraina, este în mod regulat ținta criticilor sau insultelor din partea șefului grupării paramilitare Wagner, Evgueni Prigojine. Acesta din urmă îl acuză că este responsabil, alături de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, pentru „zecile de mii” de luptători ruşi ucişi sau răniţi în Ucraina prin privarea lor de muniţie în special.

Tot conform ministerului rus, armata ucraineană a condus această ofensivă cu șase batalioane mecanizate și două batalioane de tancuri.

250 de soldați ucraineni uciși

De asemenea, potrivit Ministerului rus al Apărării, forțele Moscovei au ucis 250 de militari ucraineni și au distrus zeci de tancuri și vehicule blindate de transport de trupe. "Scopul inamicului a fost să ne spargă apărările în ceea ce el crede că este cel mai vulnerabil sector al frontului. Inamicul nu a atins acest scop, a eșuat", a comunicat ministerul, scrie La Repubblica

Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip cu ceea ce pretinde că sunt vehicule grele ucrainene distruse în regiunea Donețk.

Autoritățile ucrainene nu au menționat imediat aceste evenimente. Kievul pretinde de luni de zile să pregătească o contraofensivă majoră împotriva forțelor ruse. Într-un videoclip difuzat duminică, armata ucraineană a părut să cheme soldații să păstreze tăcerea și a spus că nu va fi niciun anunț cu privire la începerea mult-așteptatei ofensive.

Alte stiri din Externe

Ultima oră