Rusia interzice Facebook si Instagram acuzându-le de "extremism"

21 Mar 2022
Rusia interzice Facebook si Instagram acuzându-le de "extremism"

Un tribunal de la Moscova a interzis luni, 21 martie, rețelele sociale americane Facebook și Instagram din Rusia, considerând că desfășoară activități „extremiste”, un nou episod de control pe internet pe fundalul unei ofensive în Ucraina, scrie BFMTV.

„Instanța a dat curs unui proces intentat de prim-adjunctul procurorului general împotriva holdingului Meta Platforms Inc. referitor la interzicerea activităților sale pe teritoriul rus”, a spus instanța într-un mesaj pe Telegram.
Rețelele de socializare conduse de Meta sunt „interzise pentru activitate extremistă”, a adăugat instanța.

Meta este societatea-mamă a Facebook și Instagram, dar și a aplicației de mesagerie WhatsApp, care nu este afectată de această decizie deoarece instanța a decis că nu a fost folosită ca mijloc de „diseminare publică a informațiilor”.

Serviciile de securitate ale Rusiei, FSB, au cerut luni mai devreme interzicerea „imediată” a Facebook și Instagram, acuzându-le de activități „îndreptate împotriva Rusiei și a forțelor sale armate”.

Organizație „extremistă”
Pe 11 martie, Parchetul Rusiei solicitase clasificarea Meta drept organizație „extremistă”, măsură care deschide calea pentru interzicerea tuturor activităților sale în Rusia.

Această solicitare a urmat deciziei companiei-mamă Facebook și Instagram de a-și relaxa regulile privind mesajele violente împotriva armatei și a liderilor ruși, în legătură cu operațiunea militară condusă de Moscova în Ucraina.

Instagram și Facebook, ca și Twitter, au fost deja blocate în Rusia, unde sunt practic inaccesibile dacă nu utilizați o rețea privată virtuală (VPN).

De la începutul intervenției ruse în Ucraina din 24 februarie, guvernul rus și-a consolidat considerabil controlul asupra informațiilor difuzate pe internet, unul dintre ultimele spații de liberă exprimare din țară.

sursa:BFMTV

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră