Rusia îl ironizează pe Macron după înfrângerea în alegerile UE

10 Iun 2024
Rusia îl ironizează pe Macron după înfrângerea în alegerile UE

„Macron și Scholz se agață de putere cu ultimele forțe rămase”, spune șeful Dumei de Stat a Rusiei, scrie Politico

Rusia urmărea cu siguranță rezultatele alegerilor UE.

Decizia șocantă a președintelui francez Emmanuel Macron de a convoca alegeri parlamentare în urma înfrângerii zdrobitoare a partidului său în sondajele UE, precum și succesul extremei drepte în țările de pe tot continentul, au făcut titlurile principale.

Având în vedere că Macron a condus recent o inițiativă de desfășurare a forțelor occidentale în Ucraina, este probabil deloc surprinzător că tonul a fost vesel.

„În pofida faptului că, până acum, partidele pro-europene își păstrează poziția de lider, cu timpul partidele de dreapta le vor prinde din urma”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, despre votul UE.

Șeful Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a scris pe Telegram că „Macron și Scholz se agață de putere cu ultimele puteri rămase”, folosind ocazia pentru a-l înjunghia și pe cancelarul german Olaf Scholz, ai cărui socialiști s-au clasat pe locul al treilea în spatele celor de dreapta de la Alternativa pentru Germania (AfD).

„Lucrul corect pe care ar trebui să-l facă ar fi să demisioneze și să nu mai bată joc de cetățenii lor”, a spus Volodin, care a condus camera inferioară a parlamentului rus din 2016 și a fost o majoretă pentru președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit lui Volodin, rezultatele alegerilor atât în ​​Franța, cât și în Germania nu au fost surprinzătoare, având în vedere că „economia stagnează, există o criză a migrației și țările sunt implicate într-un război în Ucraina împotriva propriilor interese naționale”.

Analistul pro-Kremlin Serghei Markov a legat în mod similar rezultatul francez de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, pe care Moscova o pune pe seama Occidentului.

„Sper că Macron înțelege că francezii îl resping pentru că a antrenat războiul împotriva Rusiei în Ucraina”, a glumit Markov, un fost consilier al Kremlinului. „Dar poate că va alege, în schimb, escaladarea și va lansa un război NATO cu Rusia”.

În propria sa interpretare post-electorală, agenția de știri de stat a Rusiei TASS a concluzionat că cetățenii europeni „s-au pronunțat împotriva cursului luat de Bruxelles, dar nu vor fi auziți”.

Sub Ursula von der Leyen, Comisia Europeană va continua să ia „măsuri nepopulare”, cum ar fi discuțiile de aderare la UE cu Ucraina și să caute noi modalități de a sancționa Rusia, se adaugă articolul TASS.

„Partidele care se opun sancțiunilor Rusiei cresc la alegerile UE”, a scris luni platforma media propagandistă RT, care a fost blocată de undele radio din Europa.

Acesta a subliniat că oponentul politic al lui Macron, Marine Le Pen, este împotriva utilizării de către Ucraina a armelor occidentale pentru a desfășura lovituri pe teritoriul Rusiei și s-a pronunțat împotriva sancțiunilor.

Între timp, AfD, continuă articolul, „s-a opus în mod repetat la sancțiunile occidentale împotriva Rusiei și s-a opus ajutorului militar acordat Ucrainei”, sugerând că deranjarea politică din cele două puteri ale Europei ar putea aduce beneficii Moscovei.

În blogosfera rusă, s-a vorbit despre o „slăbire a blocului anti-rus” în UE.

Cu un ton de rău augur, Rybar, un blogger militar proeminent cu peste un milion de urmăritori pe Telegram, a avertizat că partidele de extremă dreaptă din Europa se vor confrunta cu „o nouă rundă de represiune și presiune”.

„Unii, pe fundalul nemulțumirii tot mai mari față de sprijinul pentru așa-numita Ucraina, vor fi acuzați că simpatizează cu Rusia, iar unii vor fi urmăriți penal”, a scris Rybar, referindu-se la recentul scandal Russiagate care a implicat politicienii de extremă dreaptă din Germania, care sunt suspectat că a primit finanțare rusă.

„Acesta este doar începutul”, a adăugat Rybar.

În unele sferturi, tonul a fost puțin mai moderat. „Nu a existat o revoluție”, a scris grupul de reflecție Rusia în Afaceri Globale, care consiliază Kremlinul în materie de politică externă, a scris pe Telegram.

Dar a adăugat: „Macron a pus chestiunea ucraineană și promisiunea de a interveni militar în centrul campaniei sale… Rezultatele arată că acest lucru nu a reușit să excite alegătorii”.

La jumătatea lunii, poate cea mai extremă reacție a venit din partea bărbatului numit de Moscova drept ambasador al Ministerului de Externe responsabil de „crimele regimului de la Kiev”, Rodion Miroshnik, care a declarat pentru postul de televiziune Rossia-24 că Macron ar trebui să fie acuzat penal.

„În efortul de a-și arăta abordarea napoleonică, el a luat măsuri serioase pentru a încerca să provoace o escaladare pe teritoriul rus și împotriva Rusiei”, a spus Miroshnik, acuzându-l pe liderul francez că este complice la crimele de război ucrainene. Curtea Internațională de Justiție, a recunoscut el, este puțin probabil să coopereze cu o astfel de inițiativă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră