Rusia i-a eliberat pe jurnalistul american Evan Gershkovich și pe fostul soldat Paul Whelan în cadrul unui schimb de prizonieri

01 Aug 2024
Rusia i-a eliberat pe jurnalistul american Evan Gershkovich și pe fostul soldat Paul Whelan în cadrul unui schimb de prizonieri

Rusia i-a eliberat pe reporterul Wall Street Journal Evan Gershkovich și pe fostul soldat din marina americana Paul Whelan, ca parte a unui schimb major de prizonieri cu SUA, potrivit Bloomberg

Bărbații, închiși în Rusia sub acuzația de spionaj pe care ei și SUA le neagă, sunt în drum spre destinații din afara Rusiei. SUA și aliații săi vor returna în Rusia prizonierii pe care îi dețin în temeiul acordului, au spus oamenii, cerând anonimatul pentru a discuta chestiuni care nu sunt încă publice.

Kremlinul îl eliberează și pe disidentul Vladimir Kara-Murza, ca parte a acordului, a declarat un oficial european sub condiția anonimatului. Activist cu dublă cetățenie ruso-britanică, Kara-Murza, în vârstă de 42 de ani, a fost un militant persistent împotriva guvernării președintelui Vladimir Putin și a primit o pedeapsă record de 25 de ani de închisoare în aprilie anul trecut pentru trădare și alte acuzații pentru că a criticat invadarea Ucrainei de către Rusia. .

Mai multe detalii despre schimb nu au fost disponibile imediat. SUA au purtat discuții ample pentru a obține eliberarea lui Gershkovich și Whelan, care au fost desemnați ca fiind reținuți pe nedrept de Departamentul de Stat.

Kremlinul refuză să comenteze un posibil schimb iminent de prizonieri cu Occidentul, scrie Le Monde

În cadrul unui briefing, Kremlinul nu a comentat zvonul despre un posibil schimb de prizonieri cu Occidentul, pe fondul speculațiilor care sugerează că acest lucru ar putea avea loc în următoarele zile, sau chiar ore.

„Încă nu am de făcut niciun comentariu pe această temă ”, a spus Dmitri Peskov presei, întrebat despre acest potențial schimb care ar putea implica oponenții ruși și americanii reținuți în Rusia. In ultimele zile, cel puțin șase prizonieri condamnați pentru „trădare” și un activist care „a cooperat cu Ucraina” au fost transferați în destinații necunoscute, potrivit rudelor și ONG-urilor lor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră