Rusia detașează un portavion în Marea Mediterană

22 Sep 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Rusia detașează un portavion în Marea Mediterană

 

În prezent, grupul naval rusesc din estul Mediteranei cuprinde cel puțin șase nave de luptă și trei sau patru nave de suport din toate flotele. Pentru a crește capacitățile de luptă ale grupului, plănuim să includem și crucișătorul Amiral Kuznețov în rândurile acestuia”, a declarat ministrul apărării, Serghei Șoigu.

 

Nava Amiral Kuznețov este singurul portavion din dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse și diferă de cele ale marinei americane în dimensiuni și armament. „Amiralul”, pe lângă escadrilele de avioane de ultimă generație Suhoi, MiG și elicopterele Kamov, este înarmat și cu rachete de croazieră anti-navă de tip Granit, așa că, deși mai mic și cu mai puține avioane la dispoziție decât omologii americani, Amiral Kuznețov se poate apăra singur și chiar poate ataca ținte aflate la distanțe de peste 600 de km, astfel, neavând nevoie de grupuri navale de escortă pentru a se deplasa în siguranță.

 

De asemenea, spre deosebire de mastodonții americani din clasa Nimitz, ce sunt propulsați cu ajutorul a două reactoare nucleare, propulsia lui Amiral Kuznețov este asigurată de 8 boilere turbo-presurizate și generatoare diesel.

 

Detașarea portavionului rusesc în estul Mediteranei vine în contextul escaladării tensiunilor dintre Rusia și Statele Unite ale Americii, ca urmare a unui atac aspura unui convoi umanitar, efectuat de forțe necunoscute, în Alep, Siria.

 

Washington-ul și Moscova se acuză reciproc de atacarea convoiului însă, nici una din părți nu poate aduce dovezi concrete pentru a-și sunsține acuzațiile.

 

Pe măsură ce confuzia și neîncrederea își fac loc la masa negocierilor, iar situația civililor se înrăutațește, sfârșitul conflictului din Siria pare să fie din ce în ce mai departe.

 

Multitudinea de grupări islamiste, fiecare cu statul sponsor în spate, împreună cu amenințarea Statului Islamic, la care se adaugă interesele, acuzele neprobate și prejudecățile celor mai puternice țări din lume, asigură condițiile ideale pentru ca acest conflict, vechi de cinci ani și jumatate și început obscur, să se reverse peste granițele Siriei și să antreneze întreaga lume într-un război cum nu s-a mai văzut.

Alte stiri din Externe

Ultima oră