Rusia a cerut Statelor Unite permisiunea de a cumpăra avioane de la Boeing folosind banii din miliardele de dolari de active înghețate, în cazul în care va fi încheiat un armistițiu în Ucraina, conform unei surse de la Moscova familiarizate cu situația, scrie Bloomberg
Deși cererea nu reprezintă o condiție pentru un acord de încetare a focului, Rusia înțelege că fondurile înghețate nu pot fi folosite pentru achiziționarea avioanelor fără un armistițiu în vigoare, a spus sursa, care a dorit să rămână anonimă discutând despre chestiuni interne. Un acord care ar permite achiziționarea de avioane ar putea face parte dintr-o relaxare a sancțiunilor în cazul în care luptele se opresc.
„Statele Unite nu vor discuta angajamente economice până nu va fi atins un armistițiu,” a declarat Brian Hughes, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, ca răspuns la o solicitare de comentarii privind cererea Rusiei de a achiziționa avioane Boeing. Departamentul de Stat al SUA a refuzat să comenteze.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Boeing a refuzat să comenteze.
Acțiunile Boeing au recuperat scăderile anterioare după ce Bloomberg News a raportat cererea Rusiei. Acțiunile erau în scădere cu 0,3% la ora 8:46 dimineața, ora New York-ului, înainte de începerea tranzacțiilor obisnuite pe piața americană.
Legea americană estimează că există aproximativ 5 miliarde de dolari în active rusești în Statele Unite. În total, Statele Unite și aliații săi au înghețat aproximativ 280 de miliarde de dolari în rezervele băncii centrale a Rusiei, cu mai mult de două treimi blocat în Uniunea Europeană.
Rusia a cerut public ridicarea sancțiunilor asupra companiei sale aeriene de stat Aeroflot PJSC și reluarea zborurilor directe între cele două țări. Statele Unite nu au răspuns public la această propunere.
Boeing și-a închis operațiunile din Rusia, inclusiv un mare centru de inginerie, după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.
Posibilitatea reluării vânzărilor Boeing către Rusia este adusă în discuție în contextul în care producătorul american se confruntă cu dificultăți pe alte piețe din cauza războiului tarifar global lansat de președintele Donald Trump. China le-a spus companiilor aeriene să nu mai accepte avioane fabricate în Statele Unite, a raportat Bloomberg News marți, iar Ryanair Holdings Plc a spus că ar putea întârzia livrările Boeing mai târziu în acest an dacă acestea vor fi supuse tarifelor.
Aeroflot și alte companii aeriene rusești au fost interzise să zboare în spațiul aerian al SUA și al UE și nu pot achiziționa avioane Boeing și Airbus SE, piese de schimb și servicii esențiale, în cadrul sancțiunilor impuse ca răspuns la război.
Flota Rusiei, care depinde în mare măsură de avioane străine într-o țară care se întinde pe 11 fusuri orare, a fost forțată inițial să recicleze piese de pe avioanele sale și să găsească alte modalități de a obține componente și servicii, punând în pericol standardele de siguranță.
După începutul invaziei, Rusia a confiscat 400 de avioane străine care fuseseră închiriate companiilor sale aeriene. Fondul Național de Bunăstare al Rusiei a alocat 300 de miliarde de ruble (3,7 miliarde de dolari) pentru achiziționarea de avioane de la companiile de leasing internaționale pentru a rezolva cererile proprietarilor.
La începutul anului trecut, companiile aeriene rusești cumpăraseră 165 de avioane Boeing și Airbus, adică aproximativ 40% din întreaga flotă a Rusiei, a raportat agenția de știri RBC, citând propriile calcule.
Deși Rusia nu a legat explicit oprirea războiului din Ucraina de relaxarea sancțiunilor din partea SUA și a aliaților săi din Grupul celor Șapte, președintele Vladimir Putin și alți oficiali de top ruși au spus că un acord de pace va necesita ridicarea măsurilor punitive occidentale.
În februarie, viceprim-ministrul Denis Manturov a declarat că Moscova este gata să restabilească cooperarea cu Boeing, care înainte de invazia Ucrainei era un mare cumpărător de titan rusesc.
Negocierile pentru un armistițiu au stagnat de la momentul în care Putin a cerut oprirea tuturor livrărilor de arme externe ca o condiție prealabilă. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de încălcări ale unui acord mai limitat de suspendare a atacurilor asupra țintelor energetice timp de 30 de zile, în timp ce Kremlinul a refuzat să pună în aplicare un armistițiu în Marea Neagră, cu condiția ca restricțiile să fie ridicate de la una dintre cele mai mari bănci de stat ale sale.
Într-un efort de a revigora negocierile, Putin l-a trimis pe trimisul său Kirill Dmitriev la Washington la începutul acestei luni și a avut o întâlnire de mai mult de patru ore cu trimisul special al lui Trump, Steve Witkoff, la Sankt Petersburg, vineri.