Directorul National Intelligence spune ca armata Rusiei nu are munitiile si trupele necesare pentru a-si sustine nivelul actual de lupta, scrie The Telegraph
Rusia va trebui să înceapă o mobilizare obligatorie și să primească arme din China dacă dorește să obțină câștiguri teritoriale majore în Ucraina în acest an, potrivit unei noi evaluări a serviciilor de informații americane.
Avril Haines, directorul de Informații Naționale din SUA, a declarat miercuri unei comisii din Senat că armata rusă nu are muniția și trupele necesare pentru a-și susține nivelul actual de luptă și ar putea fi forțată să treacă la o strategie de susținere a razboiului.
Vladimir Putin, președintele rus, „pare să se concentreze acum pe obiective militare mai modeste”, a spus Haines, care a apărut în fața Comisiei de Informații a Senatului în timp ce oficialii și-au lansat raportul anual de evaluare a amenințărilor.
„Dacă Rusia nu inițiază o mobilizare obligatorie și nu identifică provizii substanțiale de muniție de la terți, va fi din ce în ce mai dificil pentru ei să susțină nivelul actual de operațiuni ofensive în următoarele luni”, a spus ea.
„Și, în consecință, ei se pot schimba complet la deținerea și apărarea teritoriilor pe care le ocupă”.
După eșecuri majore și pierderi mari pe câmpul de luptă, „pe scurt, nu prevedem ca armata rusă să se recupereze suficient în acest an pentru a obține câștiguri teritoriale majore”, a spus Haines în audierea Senatului.
Cu toate acestea, ea a adăugat că Putin „cel mai probabil calculează că timpul lucrează în favoarea lui”.
Liderul probabil crede că prelungirea războiului, cu pauze intermitente în luptă, „ar putea fi cea mai bună cale care îi rămâne pentru a-și asigura în cele din urmă interesele strategice ale Rusiei în Ucraina, chiar dacă durează ani”.
Puterea militară a Moscovei este acum limitată în mod semnificativ de pierderile de trupe și de epuizarea armelor care este exacerbată de restricțiile comerciale și de sancțiunile impuse de SUA și aliați, a remarcat ea.
Haines, raportând despre suma de opinii din comunitatea largă a serviciilor de informații americane, a spus că la un an după ce a invadat Ucraina dar nu a reușit să își îndeplinească obiectivele principale pentru operațiune, Putin are acum probabil o mai bună înțelegere a limitărilor forțelor sale.
Raportul de evaluare a amenințărilor notează că Rusia dorește să evite conflictul direct cu SUA, dar eșecurile din Ucraina ar putea determina Moscova să escaladeze războiul.
„Există un potențial real ca eșecurile militare ale Rusiei în război să afecteze statutul intern al lui Putin și, prin urmare, să declanșeze acțiuni de escaladare suplimentare din partea Rusiei în efortul de a recâștiga sprijinul public”, se arată în raport.