Aceasta este o dovadă în plus că livrarea avioanelor de luptă F-16 către Ucraina este de mare îngrijorare pentru armata rusă. Comisia de Apărare a Dumei, parlamentul rus, a avertizat că acestea vor fi considerate ținte legitime, chiar înainte de livrarea lor. Aceasta înseamnă amenințarea cu lovirea aerodromurilor NATO, scrie 7sur7
Andrei Kartapolov, șeful Comitetului de Apărare al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului federal al Rusiei, a declarat că F-16 și aerodromurile lor vor deveni o țintă legitimă dacă vor lua parte la misiuni de luptă. Și asta, chiar dacă sunt în alte țări decât Ucraina.
F-16 care nu vor ataca din NATO
Aceasta este o denaturare a realității: în niciun caz F-16 ucrainene nu vor efectua misiuni de luptă de pe aerodromuri situate în alte țări. Dar Kiev a anunțat că unele avioane nedislocate vor fi depozitate pe baze NATO, în rezervă sau pentru reparații. Aceasta este o modalitate atât de a externaliza întreținerea, cât și de a le proteja de eventualele atacuri rusești.
Andreï Kartapolov sugerează așadar că aceasta este o linie roșie pe care Rusia ar trece. Dar rămâne foarte puțin probabil ca armata rusă să țintească o bază aeriană într-o țară NATO. Aceasta ar fi o declarație de război, care ar intra sub incidența articolului 5: dacă o țară a Alianței este victima unui atac armat, toate țările NATO s-ar considera atacate și vor riposta. Și o astfel de aruncare a zarurilor trebuie totuși încununată cu succes: bazele NATO nu sunt lipsite de apărare. În special pe flancul estic al Alianței, unde bateriile Patriot protejează chiar unele aeroporturi civile.
Amenințări care trădează frica
Amenințând astfel NATO că va ataca armele destinate Ucrainei chiar înainte de livrarea acestora, Rusia nu face decât să adauge încă o piesă la escaladarea verbală. La fel a procedat când Franța, Germania, apoi SUA au anunțat livrarea de tancuri de luptă. Livrările la acea vreme considerau o linie roșie, dar Rusia nu a îndrăznit niciodată să lovească bazele unde erau asamblate aceste tancuri. Vehiculele avariate în luptă revin uneori în zona NATO pentru întreținere. Deci nu este nimic nou în spatele acestui sistem de stocare F-16.
Pe de altă parte, este o dovadă în plus că Rusia este îngrijorată de aceste avioane occidentale cu rotunde ucrainene. Deja în septembrie anul trecut, agenția de presă rusă TASS, controlată de regim, a publicat analize liniștitoare privind capacitățile avioanelor rusești în cazul confruntării cu aeronavele NATO.
Un duel aerian est-vest
„Ca adversar al luptătorilor noștri moderni în lupta aeriană, Mirage nu are absolut nicio șansă”, a asigurat deja același Kartapolov. "Crede-ma. Rezultatele F-16 vor fi aproximativ aceleași”, a adăugat el. Declarații liniștitoare care merg împotriva amenințărilor din ultimele zile.
Forțele aeriene ruse par să încerce deja să contracareze aceste noi amenințări aeriene. Se pare că desfășoară noi rachete aer-aer care, într-adevăr, ar putea afecta duelurile aeriene, oferind o rază de acțiune mai mare. Dar faptul că Comitetul de Apărare al Rusiei este pregătit să amenințe o escaladare care ar duce automat la al treilea război mondial tinde să pună în perspectivă această încredere în avioanele și armele rusești.