Rusia acuzată din nou de atacuri chimice în Ucraina

08 Apr 2024
Rusia acuzată din nou de atacuri chimice în Ucraina

Armata rusă desfășoară atacuri chimice pe frontul ucrainean, potrivit unei investigații a cotidianului britanic The Telegraph citata de Le Monde .

Pozițiile ucrainene sunt atacate în mod regulat de drone care aruncă în principal gaze lacrimogene, dar și alte substanțe chimice. Cotidianul britanic a publicat astfel fotografia unei grenade lacrimogene K-51. Marc-Michael Blum, expert în arme chimice și fost director al laboratorului Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), a confirmat că muniția recuperată a fost o grenadă cu gaz K-51, umplută de obicei cu gaz lacrimogen.

Utilizarea acestui tip de gaz, cunoscut sub numele de CS și utilizat în mod obișnuit în scopuri de aplicare a legii, este interzisă în perioadele de război în temeiul Convenției privind armele chimice. Aceste atacuri provoacă, în general, panică în rândul trupelor, care sunt puțin sau slab echipate pentru a le face față.

The Telegraph menționează, de asemenea, utilizarea cianurii de hidrogen, un gaz mortal și incolor folosit ca armă chimică de către Aliați în timpul Primului Război Mondial, a clorului și a cloropicrinei, o substanță care este folosită în general ca pesticid și care a fost folosită de germani ca o armă chimică în timpul primului război mondial. În decembrie, Institutul pentru Studiul Războiului a raportat că Brigada 810 a Flotei Ruse de la Marea Neagră a scris pe Telegram că soldații săi folosesc în mod deliberat arme chimice în Ucraina, înainte de a șterge postarea.

În ianuarie, Le Monde a raportat cazuri de utilizare a gazelor, în special a gazelor lacrimogene CS.

Alte stiri din Externe

Ultima oră