Rusia a bombardat Kievul în timpul vizitei liderilor africani dar unii membri ai delegației spun ca n-au auzit explozii sau sirene

17 Iun 2023
Rusia a bombardat Kievul în timpul vizitei liderilor africani dar unii membri ai delegației spun ca n-au auzit explozii sau sirene

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 12 rachete în timp ce liderii au sosit pentru discuții cu Volodymyr Zelensky în „el mai mare atac cu rachete asupra Kievului în ultimele săptămâni” dar un purtător de cuvânt al presedintelui Ramaphosa a părut să se întrebe dacă a avut loc întradevar vreun atac, scrie The Telegraph

Rusia a lansat lovituri cu rachete asupra Kievului în același timp în care o delegație de lideri africani a sosit pentru a lansa o nouă inițiativă de pace.

Forțele aeriene ucrainene au declarat că au doborât 12 rachete, inclusiv șase rachete hipersonice Kinzhal, vineri dimineață. Trei persoane au fost rănite în regiunea Kiev, dar nu s-au raportat victime în oraș.

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, și liderii Senegalului, Zambiei și Insulelor Comore, actualul șef al Uniunii Africane, sosiseră pentru discuții cu Volodymyr Zelensky înainte să sune sirenele raidurilor aeriene.

Momentul atacului rusesc a stârnit nedumerire deoarece Moscova a încercat să pună la punct legăturile cu țările africane de la începutul războiului. Delegația africană urmează îl vizitează pe Putin la Sankt Petersburg sâmbătă.

Un purtător de cuvânt al domnului Ramaphosa a părut să se întrebe dacă a avut loc vreun atac.

„În mod ciudat, nu am auzit sirenele sau exploziile”, a spus Vincent Magwenya. „Misiunea de pace africană decurge conform planului.”

„Cel mai mare atac cu rachete asupra Kievului în ultimele săptămâni”

După bombardament, liderii au vizitat Bucha, suburbia Kievului unde trupele ruse au masacrat civili ucraineni în 2022, înainte de a se întâlni cu Zelensky după-amiază.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, a declarat că atacul a arătat atitudinea Moscovei față de inițiativa africană. „ Putin „cladește încrederea” lansând cel mai mare atac cu rachete asupra Kievului în ultimele săptămâni”, a scris el pe Twitter. 

„Rachetele rusești sunt un mesaj către Africa: Rusia vrea mai mult război, nu pace”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat: „Președintele Putin a fost și este deschis oricăror contacte pentru a discuta posibile scenarii pentru rezolvarea problemei ucrainene”.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră