Ucraina: Liderii africani au venit în Ucraina pentru a cere suspendarea mandatului de arestare al lui Putin

17 Iun 2023
Ucraina: Liderii africani au venit în Ucraina pentru a cere suspendarea mandatului de arestare al lui Putin

Delegația liderilor africani care a venit la Kiev pe 16 iunie pentru a prezenta un plan de pace a fost în mare parte interesată de suspendarea mandatului de arestare al dictatorului rus Vladimir Putin, a declarat Mykhailo Podolyak, consilier al Oficiului Prezidențial al Ucrainei, scrie Kiev Independent

„Există un punct care îi îngrijorează și pentru care, cred, au venit”, a spus el pe 17 iunie.

„Încrederea vine cu pași mici: și să menționăm unul dintre punctele de reziliere a mandatului CPI emis pentru arestarea lui Putin, iar aceasta va simboliza o astfel de încredere, iar apoi vom trece la următoarele puncte”, a amintit el.

Pe 17 martie, Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru Putin și Maria Lvova-Belova, oficialul rus care ar fi supravegheat deportările forțate a copiilor ucraineni în Rusia, ceea ce înseamnă că Putin și Lvova-Belova pot fi arestați acum în țări care au ratificat Statutul de la Roma .

Podolyak a mai spus că singurul plan real de a pune capăt războiului a fost planul de pace în 10 puncte al Ucrainei, pe care Zelensky l-a prezentat la o reuniune la nivel înalt al G20 din noiembrie 2022.

Planul de pace include retragerea imediată a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, înființarea unui tribunal rusesc pentru crime de război, eliberarea tuturor prizonierilor și a persoanelor relocate forțat și prevenirea ecocidului.

Președintele Africii de Sud Cyril Ramaphosa a prezentat un alt plan de pace în zece puncte al Misiunii Africane de Pace în timpul vizitei sale la Kiev.

Ca puncte principale, Ramaphosa a subliniat că războiul ruso-ucrainean trebuie soluționat și pacea trebuie atinsă prin mijloace diplomatice cât mai curând posibil.

Președintele Ucrainei Zelensky a răspuns ulterior că discuțiile cu Moscova sunt posibile numai după o retragere completă a trupelor ruse.

Al treilea pas, pe care președintele sud-african l-a enumerat la o conferință de presă comună cu Zelensky, a fost detensionarea ostilităților.

Ca al patrulea pas, suveranitatea statelor și popoarelor trebuie respectată în conformitate cu Carta ONU.

A cincea componentă a inclus garanții de securitate, a șasea a fost asigurarea exportului de cereale și îngrășăminte, iar a șaptea a fost asistența umanitară pentru victimele războiului.

Al optulea pas a fost schimbul de prizonieri și captivi, inclusiv copii.

A noua componentă numită a fost reconstrucția postbelică, iar cel de-al zecelea pas final a fost ca Zelensky să interacționeze mai bine și mai mult cu țările africane.

În timp ce grupul vizita groapa comună a civililor uciși în Bucha, forțele ruse au lansat un atac aerian împotriva capitalei și a regiunii Kiev. Toate cele șase rachete Kinzhal și șase Kalibr au fost doborâte, dar resturile au rănit cel puțin patru persoane. Potrivit ministrului de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, Rusia trimitea un mesaj că vrea „mai mult război, nu pace”.

Purtătorul de cuvânt al Ramaphosa a postat pe Twitter că delegația „nu a auzit sirenele sau exploziile” și că „programul decurge conform planului”.

La conferința de presă, Zelensky a spus că atacul a arătat „disprețul Rusiei față de eforturile de pace și față de toți liderii lumii care încearcă să protejeze lumea de agresiune”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră