Ambasador turc: NATO nu poate dicta politica externă a Turciei

11 Aug 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Ambasador turc: NATO nu poate dicta politica externă a Turciei

NATO nu poate dicta politica externă a Turciei şi in niciun caz nu poate limita contactele diplomatice ale ţării cu alte guverne, a declarat Umit Yardin, ambasadorul Turciei la Moscova, scrie agerpres.ro.

„NATO nu poate în niciun caz să ne limiteze contactele cu alte țări... Aceasta înseamnă că NATO nu are dreptul să-și impună condițiile și să ne spună cu cine ar trebui sau nu să ne întâlnim și să discutăm'” a declarat Yardim, citat de RIA.


Diplomatul a mai spus că Rusia și Turcia au decis să-și intensifice contactele în privința Siriei, a relatat TASS. Guvernul turc crede că este posibil ca actuala conducere siriană să fie în stare să participe la negocierile menite să soluționeze criza din Siria, a spus Yardim, care, potrivit TASS, a mai declarat că Ankara nu se opune ideii ca actuala conducere siriană să joace un rol în tranziția politică. 'Dorim ca actuala conducere politică a țării să ia parte la procesul de negocieri', ar fi spus Yardim într-o conferință de presă la Moscova, potrivit TASS.
În schimb, într-un interviu acordat postului privat NTV, șeful lui Yardim, ministrul de externe turc Mevlüt Cavusoglu, a declarat că nu este posibilă o tranziție politică în Siria cu președintele Bashar al-Assad.
Totodată, Cavusoglu a mai spus că Turcia a chemat Rusia să participe la operațiuni comune împotriva grupării teroriste Stat Islamic în Siria. 'Vom discuta despre toate detaliile. Noi am făcut mereu apel la Rusia (să participe) la operațiuni anti-Daesh', a spus Cavusolgu.
Pe de altă parte, Cavusolgu a avertizat că Turcia ar putea căuta alte opțiuni, în afara NATO, pentru cooperarea în industria apărării, deși — a insistat el — prima opțiune a Turciei este întotdeauna cooperarea cu aliații săi din NATO.

Alte stiri din Externe

Ultima oră