Ron DeSantis, celălalt candidat republican la președinția Americii: "Un Trump cu creier"

11 Noi 2022
Ron DeSantis, celălalt candidat republican la președinția Americii: "Un Trump cu creier"

Reales cu brio, guvernatorul Floridei este, la 44 de ani, un bărbat care s-ar vedea bine la Casa Albă, scrie Le Figaro.

Ron DeSantis este grăbit. Mult mai grăbit decât ceilalți republicani care au făcut campanie marți în timpul alegerilor intermediare („midterms”). Guvernatorul din Florida a fost reales cu o marjă de aproape douăzeci de puncte (59,4% din voturi), ceea ce îi face  verzi de invidie pe ceilalți membri ai partidului său, încurcați în buletine de vot mult mai strânse decât se aștepta. Zdrobindu-l adversarul său democrat, Charlie Crist, el trimite un mesaj dublu GOP (Grand Old Party,, Republican): acest „val roșu” care nu se găsește în restul țării, a cuprins Florida. Și dacă cineva se îndoiește de conducerea delicată a lui Donald Trump, după eșecul multora dintre protejații săi, poate că ar trebui să arunce o privire asupra „brandului” DeSantis. Un brand acum pe prima pagină în New York PostMiercuri dimineață, tabloidul din New York a difuzat titlul „DeFuture ”, sărbătorind „noul star GOP care savurează victoria din Florida” .

În primele etape ale campaniei, candidatul în vârstă de 44 de ani a călătorit în Statele Unite în căutarea unei mai mari vizibilități, pentru a se potrivi ambițiilor sale. Un salt la Jacksonville pentru a începe un meci de fotbal, apoi un avion privat spre Long Island, pentru a apărea alături de candidatul republican la postul de guvernator al statului New York, Lee Zeldin, care încerca să o detroneze pe democrata Kathy Hochul. Eșec pentru Zeldin, dar scor mai strâns decât se aștepta într-o fortăreață puternic albastră” democrată. DeSantis făcuse deja același lucru pentru vechiul său prieten Adam Laxalt, aflat în pole position pentru a câștiga un scaun de senator în Nevada.

La începutul acestei toamne, guvernatorul Floridei își asumă pe deplin statutul de nouă vedetă a conservatorilor americani, cei obosiți de aventurile lui Trump de la înfrângerea sa la urne în 2020. De fapt, ambițiile lui Ron DeSantis sunt un secret al lui Polichinelle peste Atlantic. Au devenit chiar un obiectiv politic clar identificat de la difuzarea, pe 4 noiembrie, a unui clip alb-negru uluitor de sincer, de 96 de secunde, pe contul de Twitter al lui Casey DeSantis, soția guvernatorului Floridei. 

„Dumnezeu a creat un luptător ”, șoptește o voce. Dumnezeu a spus: „Am nevoie de cineva care este puternic, care spune adevărul în mijlocul isteriei, care contestă înțelepciunea convențională și care nu se teme să susțină ceea ce știe că este bun și drept”. (…) Te iubesc, Ron , comentează Casey DeSantis. Nu încetați niciodată să luptați pentru libertate.”

„Trump cu creier”

Susținut astfel de Atotputernicul, al cărui nume este pronunțat de zece ori în acest clip, Ron DeSantis face apel fără rușine la creștinii evanghelici, rezerva tradițională a lui Donald Trump. Transformarea este uimitoare. Patru ani și trei luni, de fapt, despart această reclamă de alta, desfășurată în timpul primei campanii a lui Ron DeSantis pentru postul de guvernator. Avându-i deja alături pe soția sa Casey și doi dintre cei trei copii ai săi, el îl învață pe unul să  construiască zidul” (build the wall) cu cuburi mari colorate, iar pe celălalt să descifreze sloganul lui Donald Trump Make America Great Again. DeSantis îl laudă vesel pe cel care este atunci președinte al Statelor Unite și căruia tocmai i-a oferit sprijinul pentru campania din 2018.

"Dumnezeu a spus: „Am nevoie de cineva care este puternic, care spune adevărul în mijlocul isteriei, care contestă înțelepciunea convențională și care nu se teme să susțină ceea ce știe că este bun și drept. spune Casey DeSantis, soția lui Ron

Spre deosebire de alți lideri republicani forțați să îngenuncheze în fața noului om puternic al dreptei americane și să renunțe, umiliți, la propriile ambiții personale (precum Marco Rubio și Ted Cruz), Ron DeSantis își cultivă în liniște propriul drum către înălțimi. Născut în 1978 într-o familie modestă din Jacksonville, acest descendent al imigranților italieni s-a remarcat încă de la o vârstă fragedă pe terenurile de baseball. A câștigat o bursă pentru prestigioasa Universitate Yale, apoi s-a alăturat Harvard. Licențiat în istorie și drept, a lucrat ca ofițer juridic în marină (JAG, Corpul avocatului general al judecătorului), detașat la forțele speciale Navy Seals, unde a urmat o desfășurare în Irak, în special în Fallouja (2007-2008). El va fi ales în Congres în 2012, în urma mișcării populiste Tea Parties.

Cu un asemenea CV, DeSantis întruchipează o formă de autenticitate în fața lui Trump, un student mediocru, sportiv prost și cel care a evitat armata în timpul războiului din Vietnam. Revista New Yorker l-a numit „Trump cu creier” . Rămâne să „ucidem tatăl”. Cel puțin simbolic. Remarcat pentru servilismul său față de Donald Trump la începutul mandatului său prezidențial, acesta s-a lăsat treptat în derivă, ignorându-l în cele din urmă pe fostul șef al statului odată ce acesta s-a întors în bârlogul său din Mar-a-Lago.

Povestea s-ar fi putut termina acolo dacă septuagenarul ar fi ajuns să-și accepte înfrângerea împotriva lui Joe Biden în 2020, apoi să renunțe la orice dorință de răzbunare în 2024. Donald Trump, desigur, nu este din acest aluat. Visează să-i facă pe toți inamicii săi să plătească pentru dezavuarea provocată la urne și să le demonstreze că se simte capabil să câștige a doua oară Casa Albă.

„Statul Liber Florida”

Ecuația devine brusc mai complicată pentru ambițiosul DeSantis, hotărât să urce treptele puterii patru câte patru. La comanda a ceea ce el numește „Statul Liber Florida”, Ron DeSantis a profitat de oportunitatea pe care i-a oferit-o pandemia de Covid-19. Respectându-și sloganul, respectul total pentru libertățile individuale, el a refuzat din primăvara lui 2020 să prelungească izolarea, în ciuda unei panici inițiale legate de aglomerația de pe plajele de pe coasta Atlanticului. În acest proces, el va refuza să aplice orice obligație de vaccin recomandată de Washington. Apoi se amestecă în războaiele culturale care sfâșie America, cu o lege care limitează lecțiile despre homosexualitate în clasele inferioare, cererea pentru dreptul absolut de a deține arme de foc, limitarea duratei legale a avortului la cincisprezece săptămâni. Câștigător încă de marți seara, DeSantis s-a impus definitiv drept inamicul numărul unu al lui Donald Trump pentru primarele republicane din 2024. Sâmbătă, 5 noiembrie, Trump l-a ironizat în timpul unei întâlniri publice, permițându-și pentru prima dată să-l poreclească pe de Santis „DeSanctimonious („moralizatorul”)”, o aluzie la clipul dezvăluit cu o zi înainte. .

Dacă se prezintă, se prezintă. (...) Dar dacă s-ar prezenta, vă voi spune lucruri despre el care nu ar fi prea măgulitoare", spune Donald Trump despre DeSantis în „Wall Street Journal”

Marți, fostul președinte, care ar trebui să-și anunțe candidatura oficială pentru următoarele alegeri pe 15 noiembrie, a lăsat să se înțeleagă că va fi necruțător față de acest nou rival, dacă întâmplător ar îndrăzni să se declare la rândul său candidat. „Dacă se prezintă, se prezinta”, a spus pentru Wall Street Journal. Dar dacă s-ar prezenta, ți-aș spune lucruri despre el care nu sunt prea măgulitoare. Știu mai multe despre el decât oricine, în afară, poate, de soția lui, care îi conduce cu adevărat campania.” 

Oare pentru că se spune că este calculat și lipsit de scrupule? Sau pentru că și el a îngenuncheat în fața „regelui” Trump? Cu excepția surprizei, aceste insinuări nu par capabile să devieze „DeFuture” de la traiectoria meteorică promisă lui de un establishment republican uşurat în secret să-l vadă pe Donald Trump contestat în cele din urmă de un adversar de aceeași statură.

Alte stiri din Externe

Ultima oră