România va sigila și monitoriza mărfurile ucrainene de cereale care tranzitează țara și va efectua controale de calitate ale produselor alimentare la punctele de control la frontieră, a anunțat miercuri ministerul Agriculturii, oprindu-se cu un pas înainte de a interzice importurile, scrie Reuters
Statele membre ale Uniunii Europene, Polonia, Ungaria și Slovacia au impus interdicții de import pentru a-și proteja piețele de un aflux de aprovizionare mai ieftine în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Bulgaria li s-a alăturat miercuri în interzicerea temporară a importurilor de cereale din Ucraina, deoarece statele din Europa Centrală și de Est sunt supuse presiunilor interne pentru a-i proteja pe fermierii locali.
Ucraina, unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume, a fost nevoită să găsească rute alternative de transport prin statele vecine, având în vedere că accesul la porturile proprii este limitat de la invazia Rusiei în urmă cu mai bine de un an.
Dar blocajele logistice și distanțe mai scurte au făcut ca milioane de tone de cereale să ajungă în statele vecine, denaturând cererea și prețurile locale. Cerealele din Ucraina sunt scutite de taxele vamale ale UE și sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a purtat discuții prin video link cu omologul său ucrainean Mykola Solsky și i-a cerut „să identifice rapid soluții de restricționare a exporturilor de cereale și semințe oleaginoase în România”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Cei doi se vor întâlni vineri la București pentru a identifica cele mai bune soluții pentru ambele țări.
„În calitate de stat membru al UE, România sprijină măsurile Comisiei Europene de a ajuta Ucraina și va continua să asigure tranzitul cerealelor către state terțe și rute comerciale tradiționale”, se arată în comunicatul ministerului.
Ministerul Agriculturii din Ucraina nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.
Comisia Europeană a anunțat miercuri că pregătește o compensație de 100 de milioane de euro pentru fermierii din țările învecinate cu Ucraina și intenționează să introducă restricții la import.