Comisia Europeană a decis declanșarea a două proceduri de infringement pentru România: una pe legislația drepturilor de autor și una în domeniul sectorului financiar.
Infringementul reprezintă procedura care urmează încălcării de către un stat membru a legislaţiei comunitare, obiectivul principal fiind obligarea statelor membre la respectarea legislaţiei europene.
Drepturile de autor
Astfel, în domeniul drepturilor de autor, CE a avansat, săptămâna trecută, procedura de infringement (aviz motivat) pe motiv de necomunicare a transpunerii în legislațiile naționale a Directivei UE 2012/28/CE, relatează euroactiv.ro.
Directiva presupune “stabilirea drepturilor de folosire a unor opere, cum ar fi cărţile, ziarele sau articolele din reviste şi filmele care sunt protejate prin drepturi de autor, dar ai căror autori sau alţi titulari de drepturi nu sunt cunoscuţi sau nu pot fi localizaţi sau contactaţi pentru a obţine permisiunea de utilizare a operelor lor”.
Comisia le-a dat statelor vizate - Belgia, Cipru, Luxemburg, Polonia, România şi Slovenia) un răgaz de două luni, pentru a lua măsuri în acest sens.
Domeniul bancar
Totodată, Comisia a decis și demararea procedurilor de sancțiune împotriva României pentru neaplicarea pe deplin a Directiva 2014/59/UE privind redresarea și rezoluția instituțiilor bancare.
Directiva presupune că România trebuie “să garanteze că băncile aflate în pragul insolventei pot fi restructurate fără a obliga contribuabilii să plătească pentru menţinerea stabilităţii financiare. De asemenea, acţionarii şi creditorii băncilor trebuie să îşi suporte partea lor din costuri, prin intermediul unui mecanism de recapitalizare internă”.
Alături de România, Bulgaria, Cehia, Franța, Italia, Lituania, Luxemburg, Olanda, Malta, Polonia și Suedia au ratat termenul limită, respectiv 31 decembrie 2014, de transpunere a cestor norme în dreptul național. (I. S. )