Paralizat de la brâu în jos, Alexandru a primit o șansă la viață în Germania

19 Dec 2015 | scris de Istvan Deak
Paralizat de la brâu în jos, Alexandru a primit o șansă la viață în Germania


Le este dor de rudele, prietenii, dar și de viața din România. Din când în când vin în vizită foștii colegi ai fiului. Aduc cu ei cursurile din semestrul trecut.
Alexandru s-a reapucat să studieze ingineria masinilor la universitate. Acum un an, nimeni nu ar fi sperat asta.
Băiatul de 23 de ani venise în 2014 pentru trei luni de practică la o facultate din Dettingen, Germania. Un ghinion teribil a făcut ca într-o zi să îi treacă prin minte să se arunce într-o piscină unde apa nu avea mai mult de un metru.
S-a lovit cu capul de fundul pisicinei. A suferit leziuni grave la nivelul gâtului și al splinei. A rămas paralizat parțial de la gât în jos.
Deși medicii erau rezervați în privința șanselor de recuperare, familia a lăsat totul în România și s-a mutat la Detttingen pentru a-l susține.
“Posibilitățile de terapie sunt mai bune aici”, motivează părinții lui Alexandru, citați de Sud-West Presse.
Locuiesc într-un apartament în Dettingen, într-un bloc special amenajat pentru oameni care necesită fotoliu rulant. Așa a început odiseea lui Alexandru prin clinici și centre de recuperare.
Băiatul originar din Brașov nu mai simte nimic de la brâu în jos. Procesul de recuperere își arată însă efectul. El a ajuns să își miște bine brațele și partea superioară a corpului. În primele luni după accident, nu reușea nici să întoarcă capul.
Medicii rămân sceptici în privința șanselor lui de a mai merge vreodată. Părinții și-au abandonat locurile de muncă din Brașov. Dumitru Genete și-a găsit un loc de muncă în Dettingen. Inginerul-mecanic învață acum limba germană.
Alexantru are parte de sesiuni aproape zilnice de fizio și ergoterapie, de aceea prezența mamei este obligatorie non-stop. Obiectivul părinților: să îi asigure o viață pe cât posibil de independentă.
Casa de asigurări de sănătate din România a preluat mare parte din cheltuielile de recuperare ale tânărului în Germania. Dar costurile rămân foarte mari.
Sud-West Presse a dus o campanie de sprijinire a băiatului, astfel că de la cititorii publicației s-au strâns peste 20.000 de euro, suma necesitată pentru diferite costuri de spitalizare, aparate de terapie, dar și pentru un nou început al familiei în Germania: costuri de deplasare la clinicile de recuperare, garanții și mobilier pentru noul apartament.
Consiliul local din Dettingen a intervenit în acest caz pentru facilitarea obţinerii unei locuințe și sprijinirea acțiunii de colectare de fonduri, dar și înlesnirea formalităților privind actele. Alexandru a primit o nouă șansă la viață și poate din nou să își fixeze obiective.
“Vreau să studiez în continuare ingineria autovehiculelor rutiere și să obțin diploma, preferabil încă din vara anului viitor. Am reluat legătura cu profesorii de la Universitatea din Brașov. Dacă totul decurge conform planului, pot să susțin examenele prin teleconferință. Apoi vreau să lucrez aici în Germania, preferabil chiar în Dettingen”, a declarat Alexandru, pentru sursa citată.

Pentru donații: Dettinger Bank,Nr. Cont. 27094006, IBAN DE89 6006 9387 0027 0940 06, BIC GENODES1DBE.

Alte stiri din Externe

Ultima oră