Riscurile de conflict între marile puteri sunt la o „înălțime istorică”, spune șeful ONU

25 Apr 2023
Riscurile de conflict între marile puteri sunt la o „înălțime istorică”, spune șeful ONU

Tensiunile dintre marile puteri sunt la un „vârf istoric”, la fel și riscurile de conflict „prin accident sau calcul greșit”, a spus Secretarul general al ONU, António Guterres, arătând în primul rând războiul din Ucraina, scrie The Guardian.

Șeful ONU și reprezentanții țărilor occidentale l-au mustrat pe Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov,  în timp ce acesta a prezidat luni o reuniune a ONU, acuzând Moscova că a încălcat Carta ONU atacând Ucraina și ocupând o parte a teritoriului acesteia.

Serghei Lavrov, a răspuns apărând acțiunea militară a țării sale și acuzând SUA și aliații săi că submineaz diplomația globală, fundația Națiunilor Unite, care a fost creată pentru a preveni un al treilea război mondial.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a numit cooperarea dintre cele 193 de state membre ale ONU „inima care bate” și „viziunea călăuzitoare” a organizației și a avertizat consiliul de securitate că colaborarea globală a fost supusă celei mai mari tensiuni de la crearea Națiunilor Unite în 1945 pe cenuşa celui de-al doilea război mondial.

Tensiunile dintre marile puteri sunt la un „vârf istoric”, la fel și riscurile de conflict „prin accident sau calcul greșit”, a spus el, arătând în primul rând războiul din Ucraina .

Ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a numit Rusia un „convocator ipocrit” al reuniunii și o țară al cărei război „ilegal, neprovocat și inutil” din Ucraina „a lovit în centrul Cartei ONU"

Ambasadorul Marii Britanii la ONU, Barbara Woodward, a declarat că țările au văzut „ce înseamnă pentru lume ideea de multilateralism a Rusiei” – călcarea în picioare a Cartei ONU și un război care a adus suferințe inimaginabile Ucrainei și a fost „un dezastru neatenuat și pentru Rusia".

Uniunea Europeană, formată din 27 de membri, a califict drept  „cinică” încercarea Rusiei de a se prezenta drept apărător al Cartei ONU și al multilateralismului, declarând că „disprețuiește” nu numai Carta ONU, ci și rezoluțiile Adunării Generale a ONU care cer retragerea forțelor ruse.

Însă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a apărat ceea ce Moscova numește „operația sa militară specială”, reiterând acuzațiile că Ucraina promovează „practici naziste” și interzice limba și cultura rusă, iar NATO plănuia să se extindă în Ucraina.

El a subliniat, totuși, că „nu totul este despre Ucraina”, ci despre ceea ce el a numit planurile Occidentului de a influența guvernul ucrainean în speranța slăbirii Rusiei.

„Nu putem considera problema ucraineană separat de contextul geopolitic”, a spus Lavrov. „Este vorba despre modul în care relațiile internaționale vor continua să fie modelate prin stabilirea unui consens solid pe baza echilibrului intereselor sau prin avansarea agresivă și volatilă a hegemonia Washingtonului”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră