Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. Trăiască Regele Charles al III-lea!

08 Sep 2022 | scris de Andreea Vasilescu
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit. Trăiască Regele Charles al III-lea!

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a cărei stare de sănătate s-a degradat brusc joi, a încetat din viață în cursul serii, a anunțat Palatul Buckingham. Regina s-a stins din viață la Castelul Balmoral, din Scoția, după 70 de ani din viață dedicați serviciului public. Avea 96 de ani.

Starea de sănătate a Reginei Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a fost motiv de îngrijorare pentru medicii acesteia, joi dimineață. Ei au recomandat ca Regina să rămână sub supraveghere medicală, a anunțat Palatul Buckingham, potrivit Reuters.

Regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 96 de ani, rămăsese la reşedinţa sa din Scoţia, Castelul Balmoral, a precizat Palatul Buckingham.

Miercuri, Regina a fost nevoită să anuleze o întâlnire virtuală planificată cu miniştrii de rang înalt, după ce a fost sfătuită de medici să se odihnească.

Cu o zi înainte, ea a fost fotografiată în timp ce o numea pe Liz Truss în funcţia de prim-ministru al ţării, la Castelul Balmoral.

Prințul Charles și fii săi, precum și alți membri ai familiei regale, au fost transportați de urgență în Scoția cu mai multe zboruri speciale ale Royal Air Force. Cele mai apropiate persoane de Regină i s-au aflat alături în ultimele sale clipe.

Marți, Liz Truss, noul prim-ministru al Marii Britanii, a călătorit în Scoția pentru a primi nominalizarea Reginei, dar de la acest eveniment au fost publicate doar câteva instantanee.

 

„Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine” – a postat Familia Regală pe Twitter.

Regina împlinise 96 de ani la 21 aprilie, iar în februarie 70 de ani de la proclamarea sa ca regină a Regatului Unit. A fost primul monarh care a sărbătorit Jubileul de Platină, iar ceremoniile dedicate acestui eveniment au avut loc în iunie.

Monarhul cu a doua cea mai lungă domnie din istoria lumii

Regina Elisabeta a II-a a devenit monarhul cu a doua cea mai lungă domnie din istoria lumii, de când se află pe tronul Marii Britanii, fiind devansată, în întreaga istorie documentată, doar de  Ludovic al XIV-lea al Franței, care a devenit rege la vârsta de 4 ani.

Regina Elisabeta a urcat pe tron la vârsta de 25 de ani, în urma decesului tatălui său, în primele ore ale zilei de 6 februarie 1952.

În septembrie 2015, ea a devenit monarhul cu cea mai lungă domnie din istoria regatului britanic, depășind domnia stră-străbunicii sale, regina Victoria.

Ea a declarat la momentul respectiv că ”nu este un titlu la care a aspirat vreodată”. În acea zi, ea a devenit, totodată, și cea mai longevivă femeie monarh din istoria lumii.

Printre celelalte recorduri ale sale se numără cel de cea mai în vârstă regină care a domnit vreodată și monarhul britanic aflat pe tron la cea mai înaintată vârstă.

La Palatul Buckingham a fost coborât în bernă drapelul britanic

Drapelul britanic a fost coborât în bernă joi, la Palatul Buckingham – unde s-au strâns sute de persoane – în momentul anunţului morţii reginei Elisabeta a II-a.

Persoanele prezente în faţa palatului au izbucnit în plâns, iar apoi mulţimea a tăcut, a constatat un jurnalist al AFP, în timp ce televiziunea BBC difuza imnul britanic, relatează agerpres.ro.

Înainte ca publicul să afle că Regina Elisabeta a II-a a murit, anumite proceduri au fost efectuate în spatele ușilor închise.

Principalele canale de televiziune din Regatul Unit au amânat emisiile programate în prealabil si dedică transmisiunile evenimentului.

Regina a murit, trăiască Regele!

După moartea Reginei Elisabeta a II-a, fiul său, Prințul Charles, îi succede automat. De aceea în anunțul Familiei Regale referitor la decesul Reginei Elisabeta apare detaliul: ”Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”.

Prințul Charles devine astfel Regele Charles al III-lea, după cum a anunțat Palatul Buckingham.

Prinţul Charles a pronunţat, la 10 mai, în locul mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, tradiționalul discurs al tronului din Parlamentul britanic.

Majestatea Sa nu a deschis în mod oficial sesiunea parlamentară pentru prima dată din 1963 încoace. Deschiderea sesiunii parlamentare este unul din cele mai importante evenimente în calendarul politic al Marii Britanii, când sunt anunțate principalele legi și măsuri ce urmează să fie adoptate de guvern în perioada următoare. Regina Elisabeta a II-a își anulase prezența la aproape toate evenimentele publice desfășurate până atunci. Singurul eveniment public la care a participat a fost slujba în memoria soțului ei Prințul Philip, care a avut loc în aprilie.

Prinţul Charles, moștenitorul coroanei britanice, care îi succede acum mamei sale, este un ambasador al valorilor tradiţionale româneşti, care a vizitat deseori țara noastră.

Charles Philip Arthur George Mountbatten-Windsor s-a născut la Londra, la 14 noiembrie 1948, fiind primul copil al Reginei Elisabeta a II-a și al prințului Philip, duce de Edinburgh.

La 22 octombrie 1948, cu doar câteva zile înainte de naşterea sa, George al VI-lea, bunicul său, emisese un act prin care toți copiii Prințesei Elisabeta și ai Ducelui de Edinburgh primeau statutul de prinț regal.

La 15 decembrie 1948, a fost botezat la Palatul Buckingham, cu apă din râul Iordanului, de către arhiepiscopul de Canterbury, Geoffrey Fisher.

La 2 iunie 1953, alături de bunica și mătușa sa, a participat la încoronarea mamei sale de la Westminster Abbey, devenind prinț moștenitor şi deţinător al titlurilor de Duce de Cornwall, Duce de Rothesay, Conte de Carrick, Baron de Renfrew, Lord de Isles și Prinț al Scoției, în plus față de cel de Prinț al Regatului Unit.

În anul 1957, a urmat cursurile Școlii „Cheam”, devenind primul prinţ moştenitor al coroanei britanice care este educat într-o şcoală publică, în iulie 1958, regina l-a numit prinț de Wales, apoi, în perioada 1962-1966 a parcurs Școala „Gordonstoun” din Scoția.

 

Mesajul Casei Regale a României

Familia Regală şi-a exprimat joi „marea durere” la vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

„Majestatea Sa Margareta a României şi Alteţa Sa Regală Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu mare durere vestea trecerii la cele veşnice a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord”, a transmis, joi seară, Biroul de Presă al Majestăţii Sale Custodele Coroanei.

Mesajul de condoleanțe al președintelui României

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj de condoleanţe la moartea Reginei Elisabeta a II-a, afirmând că domnia monarhului britanic reprezintă „un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public”.

„Sincere condoleanţe la trecerea în nefiinţă a Majestăţii Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestăţii Sale, care s-a întins pe parcursul a şapte decenii, a modelat istoria modernă şi reprezintă un simbol excepţional al loialităţii şi al angajamentului faţă de serviciul public. Românii sunt alături de poporul britanic şi de Familia Regală”, a scris şeful statului pe Twitter.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră