Războiul dintre Israel și Hamas ar putea dura „luni de zile”

19 Oct 2023
Războiul dintre Israel și Hamas ar putea dura „luni de zile”

Ministrul israelian Benny Gantz a declarat la o înmormântare miercuri că războiul dintre Israel și Hamas va dura luni de zile și ar putea include un front nordic, scrie Times Of Israel.

„Va dura mult timp. Războiul din sud – și dacă este necesar și în nord sau în altă parte – ar putea dura luni de zile, iar reconstrucția, ani. Numai când reconstrucția va fi finalizată vom câștiga”, a declarat Gantz la înmormântarea lui Ofir Libstein, șeful Consiliului Regional Shaar Hanegev, care a fost ucis în lupta cu teroriștii Hamas în Kibbutz Kfar Aza pe 7 octombrie anul trecut.

„Scopul nostru nu este doar să învingem Hamas, ci să promitem că sudul va fi 100% paradis”, a adăugat el. „După război, după victorie, pe toate fronturile, ne vom dedica reconstrucției."

Gantz, care sa alăturat guvernului și Consiliului de Război săptămâna trecută, și-a amintit că el și Libstein erau prieteni apropiați și că l-a vizitat în Kfar Aza cu doar câteva săptămâni în urmă. Regretatul primar îi spusese cât de mult s-a străduit toată lumea din zonă pentru a face acolo un mic „paradis”.

„Astăzi, de unde suntem, ne este greu să vedem paradisul care a fost cândva”, a spus el. „Dar sunt aici, în ciuda dificultății și durerii, să vă spun tuturor, mai presus de orice, că îmi pare rău. »

Fostul ministru al Apărării și fost șef de stat major al IDF, Gantz, a spus că "îmi pare rău că nu v-am putut salva, îmi pare rău că nu v-am putut proteja de data aceasta aici, că nu am reușit să-l salvăm pe Ofir și pe toți ceilalți. Și sunt aici să vă promit vouă și tuturor cetățenilor lui Israel că nu ne vom opri până nu vom realiza visul lui Ofir și al poporului său.”

Gantz – care locuiește în prezent în orașul central Rosh Haayin – a spus că intenționează să se stabilească în viitorul „paradis” care urmează să fie reconstruit, nu departe de Gaza.

„Nu suntem doar în război pentru a vă apăra casele, voi, locuitorii orașelor din apropierea Gazei, ci și pentru toți ai noștri”, a adăugat el.

Tot miercuri, fostul ministru al Apărării a declarat că războiul împotriva Hamas nu va fi scurt, mai ales dacă și gruparea teroristă Hezbollah a luat parte la lupte.

Șeful Statului Major al IDF, generalul locotenent Herzi Halevi, a acuzat, la rândul său, Hamas că „luptează ca animalele”, în urma masacrelor din 7 octombrie din sudul Israelului.

„Urmăm regulile. Cu toții ne enervăm, dar nu încetăm să ne folosim capul. Luptăm cu hotărâre, rămânând oameni, spre deosebire de cealaltă parte, care luptă ca animalele”, a spus Halevi de la baza aeriană Tel Nof.

„Nu va fi scurt și s-ar putea fi nevoiți să luptăm mai mult, dacă un alt inamic vine la război, dar știm cum să o facem”, a spus el, referindu-se la atacurile repetate ale Hezbollah la granița de nord, în ultimele zile.

Președintele Isaac Herzog a vorbit și el la înmormântarea lui Libstein, spunând că a vorbit cu președintele american Joe Biden despre regretatul primar, „despre eroismul său, măreția sufletului său și creșterea și dezvoltarea lui Kfar Aza”.

El le-a spus tuturor celor întristați de moartea sa, „precum și tuturor celor din Kfar Aza, Shaar Hanegev și toată zona de lângă Gaza, știu că cuvintele sunt neputincioase să vă mângâie în fața tragediei pe care ați trăit-o. Nu există cuvinte pentru a descrie un asemenea iad"

Nu mai puțin de 1.400 de israelieni, majoritatea civili, au fost masacrați și 200 răpiți în Gaza în timpul atacului surpriză al Hamas, care a declanșat războiul.

Alte stiri din Externe

Ultima oră