Bombardamente rusești în portul Odesa, un loc crucial pentru acordul de export de cereale

23 Iul 2022
Bombardamente rusești în portul Odesa, un loc crucial pentru acordul de export de cereale

Rachetele rusești au vizat sâmbătă portul Odesa la Marea Neagră, a anunțat Ucraina. Atacul vine a doua zi după ce Kievul și Moscova au semnat un acord care să permită reluarea exporturilor de cereale ucrainene blocate de război, scrie Le Monde. 

„Inamicul a atacat portul Odessa cu rachete de croazieră de tip Kalibr. Două rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană ”, a declarat purtătorul de cuvânt al administrației regiunii Odesa, Serghei Brachuk, într-o declarație postată pe rețelele de socializare.

Această lovitură a venit a doua zi după semnarea la Istanbul a unui acord parafat separat de cei doi beligeranți care ar trebui să permită exportul a între 20 și 25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina. „A fost nevoie de mai puțin de 24 de ore pentru ca Federația Rusă să pună sub semnul întrebării, cu atacurile cu rachete pe teritoriul portului Odessa, acordurile și promisiunile pe care le-a făcut ONU și Turciei în documentul semnat ieri la Istanbul ”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Oleg Nikolenko.

Tragând cu rachete în Odesa, președintele rus „scuipă în fața secretarului general al ONU Antonio Guterres și a președintelui turc Recep (Tayyip) Erdogan, care au depus eforturi enorme pentru a ajunge la acest acord” , a adăugat el. 

El a spus că Moscova își va asuma „întreaga responsabilitate” pentru eșecul acordului. „Dacă acordul la care sa ajuns nu este respectat, Rusia va avea întreaga responsabilitate pentru agravarea crizei alimentare mondiale”, a avertizat purtătorul de cuvânt. 

Acest acord ar trebui să scutească țările dependente de piețele ruse și ucrainene - 30% din comerțul mondial de grâu între ele. Ministerul de Externe al Ucrainei a cerut Națiunilor Unite și Turciei, care au sponsorizat acordul de vineri, să se asigure că Rusia își onorează angajamentele în ceea ce privește securitatea rutelor de transport maritime planificate la Marea Neagră pentru exporturile de cereale.

Șeful diplomației europene consideră „condamnabilă” lovitura rusă de la Odesa

„Atingerea unui obiectiv crucial de export de cereale la o zi după semnarea Acordurilor de la Istanbul este deosebit de condamnabilă și demonstrează încă o dată nerespectarea totală a Rusiei față de legislația și angajamentele internaționale ”, a scris Josep Borell șeful  diplomației Uniunii Europene pe Twitter.

Alte stiri din Externe

Ultima oră