Putin spune că SUA agravează situatia din Orientul Mijlociu trimițând un portavion către Israel

11 Oct 2023
Putin spune că SUA agravează situatia din Orientul Mijlociu trimițând un portavion către Israel

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Statele Unite că a inflamat Orientul Mijlociu prin trimiterea unui portavion în regiune spunând că sunt necesare „soluții de compromis” și că speră să prevaleze bunul simț,, scrie Reuters.

Șeful Kremlinului a numit explozia de violență dintre Israel și palestinieni un exemplu viu al eșecului politicii SUA în Orientul Mijlociu, despre care spune că nu a ținut cont de nevoile palestinienilor

În urma atacului surpriză al militanților Hamas asupra Israelului de sâmbătă, secretarul american al Apărării Lloyd Austin a declarat că SUA mută mai aproape de Israel un grup de nave care include portavionul USS Gerald R. Ford.

Putin, vorbind la o conferință de energie de la Moscova, a declarat că mișcarea SUA, care a fost criticată cu înverșunare și de președintele turc Tayyip Erdogan marți, a fost o greșeală.

"Nu înțeleg de ce SUA târăsc grupuri de portavioane în Marea Mediterană. Nu înțeleg cu adevărat ideea. Vor bombarda Libanul sau ce?" a spus el.

„Sau s-au hotărât să încerce să sperie pe cineva? Sunt oameni acolo cărora nu le mai este frică de nimic. Nu aceasta este modalitatea de rezolvare a problemei. Trebuie căutate soluții de compromis. Desigur, astfel de acțiuni inflamează situația. ."

Putin, care este blocat într-o confruntare cu Occidentul din cauza Ucrainei, a acuzat Washingtonul că a ocolit ceea ce era un proces stabilit pentru încercarea de a soluționa conflictul israeliano-palestinian, luând problemele în propriile mâini fără succes și fără a rezolva probleme fundamentale.

"Acum, auzim că Iranul este acuzat de tot felul de lucruri, ca de obicei fără dovezi. Să vedem, sperăm că bunul simț va predomina", a spus Putin.

Teheranul a declarat marți că nu a fost implicat în atacul Hamas asupra Israelului.

Descriind violența din Israel ca fiind îngrozitoare, șeful Kremlinului a spus că conflictul mai larg nu poate fi rezolvat fără a aborda probleme precum crearea unui stat palestinian.

El a avertizat că orice escaladare a zonei de conflict ar putea avea consecințe grave pentru diverse sectoare, inclusiv pentru cel energetic.

„În primul rând, ar putea afecta logistica, asigurările și transportul de marfă”, a spus Putin.

„Desigur, nu va afecta producția (de energie), dar ar putea afecta toate celelalte componente care determină starea piețelor energetice la nivel mondial”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră