Putin și Lukașenko îl felicită pe Erdogan pentru realegerea sa

29 Mai 2023
Putin și Lukașenko îl felicită pe Erdogan pentru realegerea sa

Recep Tayyip Erdogan și-a revendicat victoria la alegerile prezidențiale, ceea ce îl lasă în controlul unei țări aflate în strânsoarea unei crize economice grave și în centrul multor tensiuni cu aliații săi, scrie Le Monde.

Vladimir Putin l-a felicitat pe Erdogan pentru victoria sa, a spus Kremlinul. Potrivit agenției oficiale de presă TASS , „Președintele rus a asigurat că apreciază contribuția lui Erdogan la consolidarea relațiilor dintre Rusia și Turcia și și-a reiterat disponibilitatea de a continua dialogul. Victoria electorală a lui Erdogan este rezultatul muncii sale de a întări suveranitatea Turciei și de a urma o politică externă independentă”, a spus Putin.

„Rusia acordă o mare importanță urmăririi proiectelor comune cu Turcia, în special centralei nucleare Akkuyu și centrul de gaze” , a declarat președintele rus într-un mesaj de felicitare adresat domnului Erdogan.

Alexander Lukașenko, președintele Belarusului, l-a felicitat și pe Recep Tayyip Erdogan pentru realegerea sa, referindu-se la „O victorie convingătoare la sfârșitul unei campanii foarte dificile, urmată în întreaga lume” .

Președintele ucrainean și-a transmis și el felicitările, într-un tweet scris în turcă:

„Îl felicit pe președintele Erdogan pentru victoria sa la alegerile prezidențiale. Sperăm să ne dezvoltăm cooperarea pentru securitatea și stabilitatea Europei și să ne consolidăm în continuare parteneriatul strategic în beneficiul țărilor noastre” .

Emmanuel Macron l-a felicitat și el pe Erdogan. „Franța și Turcia au provocări imense de întâlnit împreună ”, a scris președintele francez  pe Twitter, înainte de a detalia: „Revenirea la pace în Europa, viitorul Alianței noastre euro-atlantice, Marea Mediterană. Cu președintele Erdogan, pe care îl felicit pentru realegerea sa, vom continua să mergem înainte."

Aliații NATO ai Turciei așteaptă ca Ankara să-și ridice dreptul de veto cu privire la intrarea Suediei în Alianța Atlantică, intrare care a fost blocată din mai 2022. În timp ce Stockholm a multiplicat gesturile de bunăvoință, inclusiv adoptarea la începutul lunii mai a unei noi legi anti-terorism, Turcia – precum Ungaria – a rămas inflexibilă, continuând să ceară extrădarea a zeci de oponenți prezentați drept „teroriști” kurzi sau din mișcarea predicatorului turc în exil Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că este în spatele tentativei de lovitură de stat din iulie 2016.

Miniștrii de externe ai NATO urmează să se întâlnească marți la Oslo, înaintea summitului șefilor de stat din iulie de la Vilnius, care așteaptă vești bune. Vetoul Turciei împotriva Finlandei a fost însă ridicat la începutul lunii aprilie. Cele două țări nordice, în mod tradițional neutre, solicitaseră aderarea după agresiunea rusă împotriva Ucrainei din februarie 2022, simțindu-se vulnerabile în fața vecinului lor puternic.

Alte stiri din Externe

Ultima oră