Putin s-a întâlnit cu Orban în China: "Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei"

17 Oct 2023
Putin s-a întâlnit cu Orban în China: "Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei"

Premierul ungar s-a întâlnit cu omologul său rus în China, în marja unui forum internațional organizat de Xi Jinping, scrie Le Figaro

Ungaria nu a vrut niciodată să se opună Rusiei ci să stabilească legături strânse cu aceasta, i-a spus premierul Viktor Orban președintelui rus Vladimir Putin marți, 17 octombrie. 
Viktor Orban i-a spus lui Vladimir Putin că Ungaria încearcă să salveze contactele bilaterale pe fondul tensiunilor internaționale, în timpul unie întâlniri în China înainte de începerea unui forum internațional al Inițiativei Belt and Road  .

Putin mulțumit de interlocutorul său maghiar

Ca răspuns, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat satisfacția că are Ungaria ca interlocutor în Europa, în cadrul unei întâlniri în China cu premierul maghiar Victor Orban, care se străduiește să mențină legăturile cu Moscova în ciuda războiului din Ucraina.

"În condițiile geopolitice de astăzi, posibilitățile de menținere a contactului și de dezvoltare a relațiilor sunt foarte limitate, așa că ar trebui să ne bucurăm că relațiile noastre cu multe țări din Europa s-au menținut și se dezvoltă. Una dintre aceste țări este Ungaria", a spus Putin citat ziarul maghiar Portofolio .

Știm că pozițiile noastre sunt departe de a fi mereu aceleași, dar schimbul de opinii nu numai asupra relațiilor bilaterale, ci și asupra situației europene din lume este întotdeauna extrem de important. Suntem bucuroși de această întâlnire și suntem siguri că va ieși pozitiv – a spus președintele rus, care a recunoscut că pozițiile Ungariei și Rusiei nu coincid întotdeauna.

Relații tensionate între Ungaria și Ucraina

Ungaria a aprobat toate sancțiunile decise de UE pentru a pedepsi Rusia pentru invadarea Ucrainei, dar Viktor Orban a încercat să le atenueze pe unele și a adoptat o atitudine conciliantă față de Rusia, care rămâne o sursă cheie pentru nevoile sale energetice.

Agenția maghiară MTI, citând guvernul, a indicat, la rândul său, că cei doi lideri au discutat „ aprovizionarea cu gaz și petrol și energia nucleară ”.

Viktor Orban a mai ridicat problema încetării focului în Ucraina, potrivit unui mesaj postat pe Facebook. „ Este crucial ca fluxul de refugiați, sancțiunile și luptele din țara noastră vecină să înceteze ”, a spus el.

O poziție extrem de dificilă ”

El a spus că se află „ într-o poziție extrem de dificilă ”, în timp ce Ungaria „ nu a vrut niciodată să se confrunte cu Rusia ” și a vrut să „ își mențină cooperarea ”, potrivit comentariilor difuzate la televiziune. Ultima lor întâlnire datează de la 1 februarie 2022, cu trei săptămâni înainte de invazia rusă a Ucrainei.

"Au fost întâlniri dificile, dar niciodată nu a fost atât de dificilă ca aceasta. Nu am fost niciodată într-o situație atât de dificilă", a declarat premierul ungar, adăugând că Budapesta a reușit să construiască cele mai bune relații posibile cu Moscova în acest timp. .

Vladimir Putin a devenit de atunci un paria în ochii occidentali, iar președintele rus nu s-a mai întâlnit cu liderii țărilor UE, cu excepția cancelarului austriac Karl Nehammer în aprilie 2022.

Potrivit agenției de știri ruse TASS, Vladimir Putin l-a invitat pe Viktor Orbán la Moscova pentru a discuta despre situația din lume și din Europa,

"Din păcate, relațiile noastre au suferit foarte mult din cauza operațiunii militare speciale. A afectat profund cadrul pe care l-am construit împreună. Vom face ceea ce poate face Ungaria în acest moment, așa că vom încerca să salvăm cât mai mult posibil din relațiile noastre bilaterale." a mai spus Orban

Premierul ungar l-a asigurat pe omologul său rus: țara sa este interesată să mențină cooperarea cu Rusia, nu doar la nivel de comunicare, ci și la nivel economic. Viktor Orbán i-a mulțumit lui Putin pentru că a rămas partener al Roszatom Ungaria.

Marți dimineață, Viktor Orbán s-a întâlnit deja cu președintele chinez Xi Jinping și, potrivit știrilor, liderul chinez va purta discuții și cu Vladimir Putin. 

Aceasta este a doua călătorie în străinătate a lui Putin de când CPI a emis un mandat de arestare împotriva lui. Prima călătorie a făcut-o acum trei zile, când a vizitat Kârgâzstan.

Alte stiri din Externe

Ultima oră