Lumea occidentală „dorește să mențină un rol hegemonic, care îi scapă”. a spus președintele rus Vladimir Putin la deschiderea discursului său la sesiunea plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg, scrie AgenziaNova
Țările din întreaga lume se luptă pentru a-și consolida suveranitatea, a spus președintele rus Vladimir Putin la sesiunea plenară a Forumului Economic Internațional de la Sankt Petersburg (Spief). „Vedem că a început o adevărată cursă a țărilor pentru a-și consolida suveranitatea. Are loc la trei niveluri cheie: statal, cultural și economic”, a spus președintele rus. „În același timp, țările care au acționat recent ca lideri ai dezvoltării globale încearcă cu toate puterile, atât bune cât și rele, să mențină un rol hegemonic”, a continuat Putin. Președintele rus a subliniat, de asemenea, că lumea este acum martora unei „creșteri tehnologice explozive care schimbă toate domeniile vieții”.
„Rusia a demonstrat un nivel ridicat de pregătire și susceptibilitate la transformările tehnologice”, a susținut Putin. „Vedem cum s-au schimbat deja sectorul nostru financiar, comerțul electronic, sectorul serviciilor de transport, sistemul administrației publice.” Șeful Kremlinului a subliniat că procese similare de transformare încep și în sectorul apărării, unde Rusia „are nevoie și de un nivel ridicat de reînnoire tehnologică. Aceasta este o problemă crucială și decisivă pentru țara noastră”, a subliniat președintele rus.
În ciuda tuturor obstacolelor și sancțiunilor nelegitime, Rusia rămâne un jucător major în comerțul mondial, dezvoltând activ logistica și geografia cooperării, potrivit lui Vladimir Putin. Șeful Kremlinului a mai menționat că trei sferturi din tot comerțul Rusiei este legat de „țări prietene”. În special, în perioada 2020-2023, schimburile comerciale ale Moscovei au demonstrat o creștere de 60% cu țările asiatice. În plus, comerțul cu Orientul Mijlociu s-a dublat. De asemenea, comerțul cu Africa a crescut cu 69% și cu America Latină cu 42%.
Putin a evidențiat apoi necesitatea de a acorda atenție economiilor statelor „în creștere rapidă”, pentru că „le revine acestora să determine viitorul economiei globale”. Liderul rus a mai adăugat că încrederea în sistemele de plată occidentale a fost „complet subminată de țările occidentale înseși”. „În acest sens, voi observa că anul trecut ponderea plăților pentru exporturile rusești în așa-numitele „monede toxice” ale statelor ostile sa redus la jumătate”, a subliniat el.
Președintele rus a declarat că țările din grupul Brics își dezvoltă propriul sistem de plată, independent de cel occidental. „Brics lucrează la formarea unui sistem de plăți independent, care să nu fie supus presiunii politice, abuzurilor și intervențiilor externe (...)”, a menționat președintele. Potrivit lui Putin, BRICS are, de asemenea, un mare potențial pentru aderarea de noi membri, adăugând că Rusia va saluta și va sprijini această dorință a partenerilor interesați.
Șeful Kremlinului a evidențiat necesitatea întăririi „suveranității financiare, tehnologice și de personal”, crescând totodată capacitatea de producție și competitivitatea produselor rusești, atât pe piețele externe, cât și pe piața internă. „Rezultatul dezvoltării unui astfel de model, modelul economic și oferta, printre altele, ar trebui să fie o reducere a nivelului importurilor la 17% din PIB până în 2030”, a spus Putin.
„La sfârșitul anului trecut, după cum știți, creșterea PIB-ului Rusiei a fost de 3,6%. Și din primul trimestru al acestui an, acesta se ridică la 5,4 la sută. Adică, tarifele noastre depășesc media globală. Mai ales când o astfel de dinamică este determinată în primul rând de industriile fără resurse”, a menționat liderul rus. Putin a adăugat că Rusia trebuie să asigure rate stabile ridicate și calitatea creșterii economice pe termen lung, precum și să dezvolte piața de capital și să-i sporească atractivitatea.
Rusia a devenit a patra cea mai mare economie din lume în ceea ce privește paritatea puterii de cumpărare, depășind Japonia și Germania, a spus Putin. Președintele a făcut referire la un raport recent al Băncii Mondiale. „Înțelegem (…) că pozițiile de conducere trebuie să fie constant confirmate și consolidate. Nici alte țări nu stau pe loc”, a spus Putin.
„Îmi propun să reiau creșterea pensiilor pentru lucrătorii pensionari de anul viitor”, a anunțat președintele rus. „Din februarie 2025, începând cu XNUMX, pensiile vor crește nu numai pentru cei care s-au odihnit deja binemeritat, ci și pentru cei care continuă să lucreze”, a conchis el.