Putin dă vina pe „terorismul” ucrainean pentru explozia podului din Crimeea

09 Oct 2022
Putin dă vina pe „terorismul” ucrainean pentru explozia podului din Crimeea

Președintele rus a descris duminică drept „act terorist” explozia care a deteriorat infrastructura podului din Crimeea cu o zi înainte. Serviciile de securitate ruse (FSB) au denunţat, de asemenea, o „creştere considerabilă” a bombardamentelor ucrainene care vizează teritoriile de graniţă ruse, scrie Le Figaro.

După explozia care a avariat sâmbătă podul Kerci dintre Rusia și Crimeea, Rusia dă vina pe inamicul său ucrainean și denunță creșterea loviturilor care vizează teritoriile din interiorul granițelor sale. 

„Faptașii, executanții și sponsorii sunt serviciile secrete ucrainene ”, a spus Putin în timpul unei întâlniri cu șeful Comitetului de anchetă al Rusiei, citat de agențiile de presă ruse.

Într-un videoclip difuzat duminică de Kremlin, Putin a acuzat „serviciile secrete ucrainene” că au comis atacul, pe care l-a descris drept „un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile critice ruse”.

Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea pentru atac, deși oficialii au postat mai multe comentarii ironizând Rusia pe rețelele de socializare, iar oficiul poștal ucrainean a emis o ștampilă comemorativă, scrie Financial Times

Rusia denunță o „creștere considerabilă” a loviturilor ucrainene care vizează teritoriile sale

Serviciile de securitate ruse (FSB) au denunțat duminică o „creștere considerabilă ” a loviturilor ucrainene care vizează teritoriile ruse de la granița cu Ucraina, în care o persoană a fost ucisă și cinci au fost rănite în ultima săptămână. De la începutul lunii octombrie, numărul de atacuri ale formațiunilor armate ucrainene împotriva teritoriilor de graniță ruse a crescut considerabil”, a spus FSB, care este și responsabil pentru controlul frontierei, într-un comunicat.

Aceasta este valabil în special pentru regiunea Belgorod, învecinată cu cea a Harkovului din Ucraina, unde forțele de la Kiev au recâștigat mii de kilometri pătrați de teritoriu de la începutul lunii septembrie, inclusiv până la graniță. Regiunile rusești Bryansk și Kursk sunt, de asemenea, vizate, potrivit FSB. „ În cursul săptămânii trecute, au fost înregistrate peste 100 de bombardamente în 32 de localități, cu utilizarea mai multor sisteme de lansare de rachete, artilerie și drone ”, a continuat el.

Potrivit FSB, „un rezident local a fost ucis și cinci persoane rănite, inclusiv un copil ” în aceste bombardamente ucrainene care au distrus și două centrale electrice, unsprezece clădiri rezidențiale și două clădiri administrative. Opt puncte de trecere la frontieră au fost, de asemenea, avariate, potrivit aceleiași surse.

Guvernatorul regiunii Kursk, Roman Starovoit, a acuzat duminică forțele ucrainene că au bombardat mănăstirea Gornalski Sfântul Nicolae situată la granița dintre cele două țări. Nu au fost victime. Unul dintre obuze a lovit clădirea, focul a fost stins rapid”, a spus el pe Telegram, postând fotografii cu acoperișul și peretele avariate.

Teritoriile rusești au fost deja vizate de mai multe ori în ultimele șapte luni.

În Zaporojie, noi lovituri mortale rusești

Obuzele rusești mortale au lovit orașul ucrainean Zaporojie în noaptea de sâmbătă spre duminică, făcând multe victime civile a doua zi după distrugerea parțială de către o explozie a Podului Crimeea construit de Rusia după anexarea peninsulei .

În timpul nopții, loviturile rusești asupra blocurilor de apartamente din Zaporiojie au ucis între 12 și 17 persoane, conform rapoartelor la trei zile după bombardamentele anterioare care au ucis 17 persoane în acest oraș din sudul Ucrainei.

Traficul s-a redeschis pe podul dintre Crimeea și Rusia

Traficul auto și feroviar s-a reluat sâmbătă la câteva ore după explozia care a făcut ca una dintre șoselele acestui pod construit cu mare cheltuială, inaugurat de Vladimir Putin în 2018, să se prăbușească în mare.

Ministerul rus al Transporturilor a declarat duminică că trenurile de pasageri din Crimeea către Rusia „funcţionează conform planului obişnuit”.

De asemenea, au fost instalate feriboturi între Rusia continentală și peninsula.

Alte stiri din Externe

Ultima oră