Washington Post: serviciile speciale din Kiev sunt în spatele exploziei podului Kerci

09 Oct 2022
Washington Post: serviciile speciale din Kiev sunt în spatele exploziei podului Kerci

Un oficial guvernamental ucrainean a declarat sâmbătă pentru The Washington Post că în spatele atacului podului se află serviciile speciale ucrainene. Site-ul de știri Ukrainska Pravda a raportat pentru prima dată presupusul rol al guvernului, citând un oficial neidentificat al forțelor de ordine care a declarat că serviciul de securitate al Ucrainei, SBU, este implicat, scrie Washington Post.

Anterior, Ucraina a organizat atacuri îndrăznețe în adâncul teritoriului deținut de Rusia, inclusiv asupra unei baze aeriene din Crimeea și asupra țintelor militare de peste graniță în regiunea Belgorod a Rusiei. Dar dacă se confirmă că explozia podului a fost planificată, ar fi cea mai mare lovitură de până acum a Ucrainei invadată de către armata rusă mult mai mare și mai bine echipată.

Comitetul de Investigații al Rusiei, un organism de top de aplicare a legii, a declarat că o explozie a unui camion a aprins cisterne de combustibil în timp ce un tren de marfă a traversat podul. Cauza exploziei camionului nu a fost clară.

Autoritățile ruse au declarat că explozia a avut loc în jurul orei 6 a.m., ora locală. Un videoclip postat de ziarul guvernamental Izvestia pare să arate acest lucru la ora 6:03 a.m. Informațiile inițiale sugerau că trei persoane au fost ucise, inclusiv șoferul camionului care a explodat și două persoane ale căror cadavre au fost recuperate din apă, a declarat Comitetul de Investigație.

Comitetul a spus că șoferul camionului a fost identificat ca rezident al regiunii Krasnodar din Rusia. „Ancheta a început la locul său de reședință”, se arată în comunicat. „Se studiază traseul camionului și documentația relevantă.”

Oficialii ruși au avertizat de mult despre represalii severe pentru atacurile pe teritoriul rus.

Explozia aduce un nou element de tensiune în război într-un moment în care Putin și cei din jurul lui au avertizat că Rusia ar putea folosi arme nucleare. Președintele Biden a avertizat săptămâna aceasta despre un posibil „Armagedon” nuclear, reflectând alarma sporită în Statele Unite, care dețin al doilea arsenal nuclear ca mărime din lume, după cel al Rusiei.

Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a abordat valul de meme și postări batjocoritoare din rețelele sociale din Ucraina. „Reacția regimului de la Kiev la distrugerea infrastructurii civile demonstrează natura sa teroristă”, a postat Zakharova pe Telegram. De-a lungul războiului, Rusia a bombardat în mod repetat infrastructura civilă ucraineană, inclusiv gări, blocuri de locuințe, spitale, școli și teatre.

Leonid Slutsky, un parlamentar în Duma Rusă, a declarat că represaliile sunt „inevitabile” dacă responsabilitatea ucraineană este confirmată. „Răspunsul trebuie să fie dur, dar nu neapărat frontal”, a spus el. „Rusia are o vastă experiență în combaterea teroriștilor, iar cei care își folosesc metodele ar trebui să înțeleagă foarte bine acest lucru.”

Comisia de Investigații a declarat că a deschis un dosar penal cu privire la incident și a trimis experți criminaliști la fața locului.

Podolyak, consilierul prezidențial, a caracterizat explozia drept o manifestare de dezordine în cadrul guvernului rus.

„Fără îndoială, asistăm la începutul unor procese negative la scară largă în Rusia”, a spus el într-un comentariu trimis mai târziu Washington Post de purtătorul de cuvânt al său.

Podolyak a menționat că șoferul camionului care a explodat ar fi venit din Rusia.

„Deci, răspunsurile ar trebui căutate în Rusia”, a spus el. „Logistica exploziei, sincronizarea cu eșalonul de combustibil, volumul drumului distrus - toate acestea indică în mod clar urmele rusești.”

Evenimentele de la pod au adus jubilație în rândul ucrainenilor, dar și anxietate cu privire la un posibil răspuns rusesc.

Alte stiri din Externe

Ultima oră