Putin acuză trupele de elită britanice SAS că se dau drept medici pentru a efectua "sabotaj și război de gherilă” în Ucraina

25 Apr 2022
Putin acuză trupele de elită britanice SAS că se dau drept medici pentru a efectua "sabotaj și război de gherilă” în Ucraina

Cel mai important organism de investigație de stat al Rusiei a declarat sâmbătă că examinează un raport din presa rusă care susține că experți în sabotaj din forțele speciale britanice SAS au fost dislocați în vestul Ucrainei, scrie Reuters.

Serviciul Aerian Special este o forță militară de elită pregătită pentru a conduce operațiuni speciale, supraveghere și combatere a terorismului. Agenția de presă rusă RIA Novosti a citat sâmbătă o sursă de securitate rusă spunând că aproximativ 20 de membri SAS au fost trimiși în regiunea Lviv

Într-o declarație, Comitetul de Investigație a spus că va urma raportul că aceștia au fost trimiși „pentru a ajuta serviciile speciale ucrainene în organizarea sabotajului pe teritoriul Ucrainei”.

Raportul susținea că SAS lucrează adesea în zone de război dându-se drept medici pentru a desfășura „sabotaj și război de gherilă” în Ucraina.

Într-o declaratie publicată sâmbătă, agenția de presă rusă, citând o sursă din serviciile de securitate ruse, susține că aproximativ 20 de membri SAS au fost trimiși în regiunea Lviv, oraș din vestul Ucrainei, situat la aproximativ 70 km de frontiera poloneză. Alte informații de la autoritățile ruse mai precizează că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) și serviciile speciale ale Regatului Unit „planuiesc la Lisichansk o provocare asemănătoare cu cea de la Bucha”, spune Mihail Mizintsev, șeful Centrului pentru managementul apărării naționale a Rusiei.

SAS este „considerat unul dintre cei mai înalt calificate din lume în organizarea de lovituri de stat, mitinguri de protest în masă, ucideri prin contract de personalități politice, recrutare de agenți, inclusiv cei din cele mai înalte eșaloane ale puterii și pregătirea atacurilor teroriste”, a spus. raportul RIA Novosti, scrie Daily Mail

„Nu este o forță specială obișnuită - aceștia sunt intelectuali, în fiecare grup există întotdeauna un ideolog, se poate spune un profesor, iar restul sunt specialiști ”, a spus o sursă rusă a forțelor de ordine.

Cu toate acestea, posibila prezență a forțelor militare speciale britanice, țară membră NATO, nu este neutră. Moscova a avertizat Occidentul să nu împiedice ceea ce președintele său Vladimir Putin numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina.

Întrebată despre subiect de presa engleză, o sursă apropiată ministrului britanic al apărării a răspuns: „Nu comentăm poveștile despre forțele speciale, în special despre cele care sunt respinse de agențiile de presă ruse, deoarece speculațiile inexacte pot pune viața oamenilor în pericol, motiv pentru care nici nu confirmăm sau infirmăm rapoartele. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră