Putem avea încredere în cifrele privind numărul victimelor din Gaza?

28 Oct 2023
Putem avea încredere în cifrele privind numărul victimelor din Gaza?

Pe lângă bombardamente, războiul comunicațiilor este foarte prezent. Este dificil de știut numărul real de morți, răniți sau dispăruți din partea Gaza. Hamas furnizează în mod regulat cifre, dar sunt acestea de încredere? se întreaba FranceInfo.

Din Fâșia Gaza închisă pentru majoritatea mass-mediei și observatorilor internaționali, de 20 de zile doar imaginile ne ajung. Cele ale loviturilor mortale, ale trupurilor aliniate, ale familiilor îndurerate. Imagini șocante și o cifră: 7.326 de palestinieni morți. O cifră furnizată de o singură sursă, Ministerul Sănătății Hamas. Un raport pus la îndoială de Statele Unite . Ceea ce a cristalizat neîncrederea a fost, fără îndoială, controversa din jurul spitalului din Gaza, care a avut loc pe 17 octombrie.

O singură certitudine, victimele sunt numeroase

În timpul nopții, ministerul Gaza a anunțat aproape 500 de morți. Informația este preluată de multe instituții media. Dimineața, imaginile au scos la iveală că în principal parcarea a fost afectată. Serviciile americane au spus ca exista maximum 100 până la 300 de victime. 

În încercarea de a-și recâștiga credibilitatea, Hamas a publicat, joi, 26 octombrie, un document de peste 200 de pagini, cu numele, sexul și vârsta a peste 6.000 de persoane decedate și identificate. 41% sunt copii. Dar nu sunt publicate informații despre cauzele morții, sau despre proporția combatanților dintre cei uciși.

Și asociațiile umanitare nu sunt în măsură să confirme sau nu aceste date.  

Numărul deceselor în Gaza: o controversă foarte politică

Numărarea victimelor, în timp de război, nu este doar un recensământ statistic și măsurarea tragediilor umane. Este și un fapt politic, uneori ascuns, alteori exagerat, prin grabă sau manipulare, scrie Le Monde. În cazul Fâșiei Gaza, imposibilitatea efectuării verificărilor independente duce la o situație paradoxală: singura sursă este Ministerul Sănătății de pe teritoriul palestinian, aflat de facto sub controlul Hamas, stăpânul locului. Toate mass-media majore, organizațiile neguvernamentale și chiar ONU repetă evaluările provizorii cu privire la numărul palestinienilor uciși, așa cum au făcut-o în timpul ciclurilor anterioare de ciocniri din Gaza.

Cu toate acestea, în mod neașteptat, Casa Albă însăși a pus sub semnul întrebării aceste evaluări. Vorbind pe 25 octombrie, președintele Joe Biden a subliniat că nu are „încredere” în cifrele prezentate. „Sunt sigur că au fost uciși oameni nevinovați și acesta este prețul pe care îl plătești atunci când porți un război" Contrastul este izbitor între distanțarea acestor morți civili și empatia sinceră a oficialilor americani pentru victimele israeliene ale atacului Hamas.

„Nu putem lua nimic din partea Hamas, în special din presupusul Minister al Sănătății”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, pe 26 octombrie, „fără a contesta” că mii de locuitori din Gaza au fost uciși.

„O întrebare oarecum cinică”, sustine OMS
„În fiecare conflict, epidemie, situație de urgență, și așa a fost cazul la momentul Covid-19, poate că am uitat, ne bazăm pe datele autorităților sanitare competente”, își amintește Richard Peeperkorn, reprezentant al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru teritoriile palestiniene. Potrivit lui, estimările sugerează că aproximativ o mie de cadavre sunt încă sub dărâmături în Gaza. „Mi se pare o întrebare un pic cinică care apare din nou și din nou. Dacă se dovedește a fi cu o mie în plus sau cu o mie mai puțin, asta schimbă dezbaterea? „, a adăugat el în timpul unui briefing de presă.

OMS a lucrat de zeci de ani la statisticile de la ministerul palestinian al sănătății din Ramallah și Gaza. În timpul războaielor anterioare din Gaza, cifrele de la minister și cele ale ONU erau aproape identice: în 2021, de exemplu, AP a anunțat 260 de morți, ONU 256. Pe aceste rapoarte se bazează și agenția ONU, Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare. ONG-urile și organizațiile internaționale sunt în mare măsură îngreunate în activitatea lor: este prea periculos să te muți dintr-un loc în altul în enclavă, ca să nu mai vorbim de faptul că există o lipsă de combustibil. Cel puțin 57 de angajați ai agenției ONU responsabilă cu refugiații palestinieni, UNRWA, au fost uciși din 7 octombrie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră