Purtătorul de cuvânt transgender al armatei ucrainene a fost suspendat pentru declarații controversate

20 Sep 2023
Purtătorul de cuvânt transgender al armatei ucrainene a fost suspendat pentru declarații controversate

Armata ucraineană a anunțat că și-a suspendat unul dintre purtătorii de cuvânt, originar din Statele Unite, pentru comentarii care „nu au fost aprobate” de ierarhia sa, scrie Le Monde.

Sarah Ashton-Cirillo s-a alăturat armatei ucrainene în martie 2022, la o lună după începerea invaziei ruse, ca purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială, comunicând despre război unui public vorbitor de limbă engleză.

A găzduit două emisiuni pe YouTube și a postat regulat pe X (fostul Twitter), unde este urmărit de aproape 160.000 de persoane. Sarah Ashton-Cirillo, care nu vorbește ucraineană, transmite comunicarea oficială a puterii în timp ce critică, mai liber, media rusă. La începutul lunii septembrie, Sarah Ashton-Cirillo, o femeie transgender (un bărbat care se identifica ca femeie), a fost numită „ monstru” și „o rușine pentru poporul ucrainean” într-un program de televiziune rusă.

„Sergentul Sarah Ashton-Cirillo este suspendat imediat în așteptarea unei anchete ” , a anunțat comandamentul Forțelor Teritoriale de Apărare Ucrainei pe X, acuzându-l pentru „declarațiile făcute în ultimele zile” care „nu au fost aprobate prin comandă” . Armata ucraineană a confirmat pe X că purtătorul de cuvânt a fost „suspendat din funcțiile sale în timpul anchetei” . Nici Forța de Apărare Teritorială, nici armata nu au explicat care sunt declarațiile lui Sarah Ashton-Cirillo problematice.

„Când desfășoară operațiuni militare împotriva agresorului, forțele de apărare ale Ucrainei respectă cu strictețe normele dreptului internațional umanitar ”, au clarificat pur și simplu forțele teritoriale de apărare, promițând că „[vor] fi luate decizii adecvate” la finalul anchetei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră