Un transgender american este noul purtător de cuvânt al armatei ucrainene

04 Aug 2023
Un transgender american este noul  purtător de cuvânt al armatei ucrainene

Un jurnalist transgender - bărbat care se identifică drept femeie - din Statele Unite este acum purtător de cuvânt oficial al Forțelor de Apărare Teritoriale ale Forțelor Armate ucrainene, scrie Newsweek

Kyiv Post a postat joi pe Twitter că Sarah Ashton-Cirillo „a devenit unul dintre purtătorii de cuvânt al Forțelor de Apărare”, iar munca ei pentru Ucraina a fost în curând lăudată în declarații ale Ministerului Ucrainei al Apărării și Hanna Mailar, un ministru adjunct al Apărării din Ucraina.

„Am fost în Ucraina de aproape 520 de zile, într-o varietate de capacități atât civile, cât și militare, mai mult decât orice am ajuns să apreciez puterea și rezistența poporului ucrainean”, a declarat Ashton-Cirillo pentru Newsweek într-un e-mail.

„În ultima lună, pe măsură ce rolul meu a evoluat de la un soldat de infanterie de linie zero la una dintre vocile publice ale Forțelor Armate ale Ucrainei, am devenit din ce în ce mai recunoscător pentru această forță”, a spus ea.

Ashton-Cirillo a sosit în Ucraina în martie 2022, la scurt timp după ce președintele rus Vladimir Putin a început invadarea țării în februarie. A lucrat inițial în SUA ca reporter, ceea ce a determinat USA Today să se refere la "ea" drept „primul corespondent de război deschis transgender din lume”. Cu toate acestea, după ce a fost martoră directă la război, s-a înrolat în Forțele Armate ale Ucrainei și a lucrat ca medic de luptă.

În timpul unui interviu acordat CBS News în februarie 2023, Ashton-Cirillo a dezvăluit că unitatea ei a fost implicată într-o bătălie cu o zi înainte. Unitatea a avut victime, în timp ce Ashton-Cirillo a spus că a fost lovită de fragmente de obuze, provocându-i răni la mână și la față.

Ashton-Cirillo continuă să actioneze ca sergent subordonat în armata Ucrainei și începuse deja să lucreze pentru Forțele de Apărare Teritorială într-o serie de emisiuni în limba engleză Ukraine in the Know și Russia Hates the Truth.

„Nu am fost niciodată atât de onorat pe cât am fost să citesc declarațiile duble făcute de Ministerul Apărării al Ucrainei și de ministrul adjunct al Apărării Hanna Maliar cu privire la munca mea în numele victoriei”, a scris Ashton-Cirillo pe Twitter joi. „Acest sprijin oficial pentru serviciul meu în Ucraina, făcut într-o manieră atât de rapidă și publică, este validator în moduri pe care nu le voi putea descrie niciodată în mod corespunzător”.

După ce vestea noului rol al lui Ashton-Cirillo a generat comentarii negative din partea unor bloggeri ruși, sergentul junior a fost apărat de ucraineni de seamă. Printre aceștia s-a numărat și Inna Sovsun, o membră a parlamentului ucrainean, care l-a felicitat pe Ashton-Cirillo.

@SarahAshtonLV este o femeie curajoasă care apără #Ucraina! Merită respect și mulțumiri! Sarah, te felicit pentru funcția de purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare Teritorială ale Forțelor Armate Ucrainene!"  a scris Sovsun pe Twitter. „Ura din propaganda rusă este dovada că faci totul bine!”

Ashton-Cirillo a abordat, de asemenea, reacția rapidă pe care a primit-o de la surse ruse cu privire la rolul său de purtător de cuvânt.

„Când postul de televiziune rus Channel One și o multitudine de pagini Telegram ghidate de Kremlin, însumând milioane de oameni, au raportat că am fost numit purtătorul de cuvânt oficial al Forțelor de Apărare Teritoriale ale Ucrainei în limba engleză, răspunsul cabalei de la Moscova a fost, așa cum era de așteptat, veninos și dur”, a scris ea.

Ashton-Cirillo și-a continuat mesajul subliniind sprijinul primit de la Mailar, comandanții săi direcți, colegii săi de la Studiourile Media Forțelor de Apărare Teritoriale și Ministerul Apărării al Ucrainei. Ea a spus, de asemenea, că a fost atacată online pentru identitatea ei de femeie transgender.

„O parte din narațiunea folosită împotriva mea de criminalii de război propagandiști din Rusia s-a concentrat pe identitatea mea. Aceasta este o linie de atac de râs, deoarece în Ucraina nu luptăm pentru toleranță sau acceptare pentru anumite grupuri de oameni, ci pentru libertate și eliberare pentru toți oamenii", a spus Ashton-Cirillo. 

„Acesta este un concept la care întreaga lume va fi martoră la întoarcerea Ucrainei la granițele sale din 1991 și la implementarea formulei de pace în 10 puncte a președintelui [Volodimir] Zelensky”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră