Provocarea noului guvern britanic: Scoţia vrea să rămână în UE

15 Iul 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Provocarea noului guvern britanic: Scoţia vrea să rămână în UE

Noul premier britanic,Theresa May, a declarat astăzi că nu va iniţia procedura de ieşire din UE până când nu va fi lamurită problema Scotiei care,prin guvernul său a anunţat că vrea să ramână in comunitatea europeana.

Vorbind după o discuție avută cu premierul scoțian, Nicola Sturgeon, întâlnire prin care șefa executivului de la Londra a urmărit în special să examineze căile de a menține Scoția în cadrul Regatului Unit, Theresa May a subliniat că dorește să găsească cea mai bună înțelegere pentru întreaga țară,scrie agerpres.ro


'Sunt dispusă să ascult opțiunile și i-am transmis astăzi clar premierului (Nicola Sturgeon n.red) că doresc ca guvernul scoțian să fie implicat deplin în discuțiile noastre', a spus Theresa May în fața presei. 'Am afirmat deja că nu voi activa articolul 50 până când nu voi considera că avem o abordare a Marii Britanii și obiective pentru negocieri. Cred că este important să stabilim aceste lucruri înainte să activăm articolul 50', a adăugat premierul britanic, referindu-se la negocierile pe care Marea Britanie trebuie să le poarte cu UE privind condițiile retragerii din blocul comunitar.


Înainte de a veni la această întâlnire, desfășurată la Edinburgh (capitala Scoției), Theresa May a transmis o declarație în care afirmă că ea crede 'cu toată inima în Regatul Unit — prețioasa uniune dintre Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord'. 'Vin aici pentru a-mi arăta angajamentul de a păstra această uniune care a rezistat de-a lungul secolelor', a subliniat ea.
Însă Nicola Sturgeon a vorbit din nou despre un nou referendum pe care ar intenționa să-l convoace pentru a obține independența Scoției, unde la referendumul din 23 iunie privind Brexitul a existat un vot majoritar pentru rămânerea în UE.
'Plec de la premisa că încercarea de a bloca un referendum, dacă este evident că (un referendum n.red) este ceea ce scoțienii doresc, ar fi complet greșit', a spus Nicola Sturgeon la postul Sky News după discuția cu Theresa May.
Partidul Național Scoțian, condus de Sturgeon, a creat un grup de lucru care o va consilia pe aceasta în vederea 'securizării relației Scoției cu Uniunea Europeană'.

Alte stiri din Externe

Ultima oră