Protest uriaş, cel mai mare de după 1989: un sfert de milion de oameni în stradă

24 Iun 2019
Protest uriaş, cel mai mare de după 1989: un sfert de milion de oameni în stradă

Circa 250.000 de manifestanţi au cerut duminică, la Praga, demisia premierului Cehiei, Andrej Babis; cifrele comunicate de organizatorii protestelor nu au putut fi verificate independent, dar Reuters şi DPA consemnează că a fost cel mai mare protest antiguvernamental al cehilor din ultimii 30 de ani, după aşa-numita Revoluţie de Catifea care a dus la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie, în 1989.

Protestele împotriva lui Babis continuă de câteva săptămâni, în contextul anchetelor privind presupusele fraude şi conflicte de interese în care este implicat premierul miliardar.

Protestul a fost organizat de grupul Million Moments for Democracy, iniţial format din studenţi şi care a devenit o mişcare de masă.

“Demisia”, “Ne-am săturat”, “Nu renunţăm la democraţie”, au fost mesajele de pe bannerele afişate de protestatari. Multe familii şi-au adus copiii la protest.

 

Numirea unui nou ministru al Justiţiei după ce poliţia a cerut în aprilie inculparea lui Babis a amplificat suspiciunile că prim-ministrul încearcă să influenţeze procedurile judiciare.

Protestul de duminică a fost organizat de gruparea civică Milioane de Momente pentru Democraţie, fondată de studenţi. La manifestaţie nu a fost invitat să ia cuvântul niciun politician.

Rezultatele preliminare ale unui audit al Comisiei Europene, obţinute de presa cehă, au arătat că care arată că Uniunea Europeană ar putea cere unor firme legate de Babis să ramburseze 17,4 milioane de euro şi că acesta se află în conflict de interese ca beneficiar al fondului fiduciar către care a transferat managementul holdingului său evaluat la 3,7 miliarde de euro.

Premierul a susţinut de multe ori că "nu se va restitui nimic" şi că concluziile finale ale auditului, aşteptate spre sfârşitul anului sau abia în 2020, vor dovedi că este nevinovat.

El a recunoscut dreptul cetăţenilor de a protesta, dar a refuzat să demisioneze.

Mişcarea sa populistă, ANO, conduce un Guvern de coaliţie - minoritar - cu social-democraţii. El beneficiază, de asemenea, de susţinerea tacită a comuniştilor - o premieră în istoria postcomunistă a Cehiei.

Formaţiunea sa politică este în continuare favorită în sondajele de opinie, deşi procentajul celor care o susţin a scăzut în ultimele două luni.

Un sondaj Kantar ale cărui rezultate au fost publicate pe 9 iunie arăta că 27,5% din cetăţeni sunt favorabili ANO. 

CREDIT FOTO: Casa Jurnalistului

Alte stiri din Externe

Ultima oră