- Aceste instituții, care predau de bunăvoie cele mai radicale teorii despre identitate sau rasă, și-au văzut studenții întorcând aceste discursuri împotriva lor, aplicându-le, uneori extrem de violent, conflictului israeliano-palestinian, scrie Le Figaro
Demonstrațiile pro-palestiniene din campusurile americane continuă, în ciuda măsurilor luate pentru a le opri. În Statele Unite, universitățile au intensificat acțiunile pentru a încerca să restabilească calmul. Dar represiunea pare să fi contribuit mai degrabă la creșterea mobilizării studenților.
La Universitatea Columbia din New York, unde noul val de demonstrații pro-palestiniene a început în urmă cu aproximativ zece zile, conducerea ezită să sune din nou poliția. După o primă intervenție a poliției din campus, intervenție care a demontat satul de corturi ridicat pe gazon și a arestat în jur de o sută de manifestanți, corturile au reapărut și demonstrațiile au fost reluate. De atunci, Columbia a început negocieri, dar care rămân puțin fructuoase pentru moment. „ Dialogul dintre oficialii universitari și organizatorii studenți continuă ” , se spune într-un comunicat de presă al universității publicat în acest weekend , „ vrem să fim clari : nu este nimic adevărat în anunțurile despre „Expulzarea din campus iminentă ” .
Columbia a stabilit și apoi a respins în mod repetat un ultimatum către tabără și se teme că intervenția ulterioară a poliției nu va face decât să intensifice tensiunile. Campusul, în nord-vestul Manhattanului, rămâne înconjurat de forțe de poliție iar majoritatea cursurilor se țin acum online.
Sute de protestatari arestați
Protestele s-au răspândit în campusurile din Statele Unite. Alte universități au chemat poliția, iar sute de demonstranți au fost arestați. La Universitatea din California de Sud (USC) din Los Angeles, au avut loc aproximativ 100 de arestări. Conducerea a denunțat acte de vandalism. Studenții au refuzat numeroasele încercări ale președintelui universitar Carol Folt de a stabili un dialog. Administrația „speră într-un răspuns mai rezonabil înainte de a ni se cere să luăm măsuri suplimentare ”, a spus universitatea. USC a anunțat, de asemenea, că ceremoniile tradiționale de sfârșit de an vor fi anulate.
Universitățile de elită sunt prinse într-o capcană creată de ele. (...) Ei i-au instruit pe studenți pro-israelieni să creadă că un discurs neplăcut sau chiar jignitor îi pune în pericol și că ar trebui să stea departe de campus
George Packer, jurnalist și politolog
La Universitatea din Texas din Austin, ofițeri de poliție călare pe cal au intervenit în campus împotriva protestatarilor. În Atlanta, Georgia, la Universitatea Emory, poliția a dispersat un miting pro-palestinian cu gaz iritant și a arestat mai mulți demonstranți, inclusiv profesori. La Emerson College din Boston, au avut loc confruntări între poliție și studenți. Arestări au avut loc și la Northeastern University din Boston, Arizona State University, Indiana University și Washington University din Missouri. Elevii și unii profesori au fost sancționați, uneori exmatriculați. Universitatea Northeastern a spus într-o declarație că protestul a fost „ infiltrat de agitatori fără afiliere cu universitatea ” și că sloganuri antisemite, inclusiv „ moarte evreilor !” » , au fost folosite. „ Nu putem tolera acest tip de ură în campusul nostru ”, a conchis universitatea.
Mobilizarea pro-palestiniană în campusurile americane a fost reprimată mai puțin sever când a început iarna trecută, după lansarea operațiunii israeliene în Gaza. Dar discursurile antisioniste uneori virulente ale manifestanților au pus universitățile într-o situație dificilă. Aceste instituții care predau de bunăvoie cele mai radicale teorii, în special despre identitate sau rasă, și promovează critica socială, își văd propriii studenți să întoarcă aceste discursuri împotriva lor, aplicându-le conflictului israeliano-palestinian.
Universitățile prinse în propria lor capcană
„ Universitațile de elită sunt prinse într-o capcană a propriei creații ” , a analizat jurnalistul și politologul George Packer în revista The Atlantic , „ ele au pregătit studenți pro-palestinieni să creadă că, pe axa opresor-oprimat, evreii sunt albi și prin urmare, dominant și „nemarginalizat”, în timp ce Israelul este un stat colonialist și, prin urmare, ilegitim. Ei au instruit studenți pro-israeli să creadă că un discurs neplăcut sau chiar ofensator îi pune în pericol și că ar trebui să stea departe de campus .” Paralizate în fața acestor revendicări și a studenților lor, care invocă libertatea de exprimare, universitățile sunt simultan criticate pentru inacțiunea lor. În special de către republicani, care denunță lipsa lor de dorință de a reprima aceste mișcări, chiar și atunci când o parte a manifestanților ține discursuri vizând spre antisemitism.
Directorul Universității Penn, apoi cel de la Harvard, au fost nevoiți să demisioneze după audierea lor în fața Congresului în decembrie anul trecut, unde au ezitat să condamne sloganurile antisemite. Liderii marilor universități americane au părut de atunci hotărâți să ia măsuri mai ferme. Dar amploarea mișcării amintește acum de demonstrațiile studențești care au izbucnit împotriva războiului din Vietnam în 1968. Iar mobilizarea nu dă niciun semn de slăbire.