Primul președinte american care recunoaște genocidul armean din 1915. Cum a primit Turcia acest anunț

25 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Primul președinte american care recunoaște genocidul armean din 1915. Cum a primit Turcia acest anunț

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a recunoscut sâmbătă oficial genocidul armean. Cu ocazia marcării a 106 anide la comiterea genocidului, Biden a devenit primul preşedinte al Statelor Unite care a calificat astfel moartea a 1,5 milioane de armeni masacraţi de Imperiul Otoman în 1915, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Declarația lui Biden reflectă angajametul luat de Administrația sa referitor la respectarea drepturilor omului, un stâlp al politicii sale externe. Este și o schimbare radicală comparativ cu predecesorii săi, care au fost reticenți în stârnirea Turciei, o țară de importanță strategică, comentează The New York Times.

Americanii îi onorează pe toţi armenii care au fist ucişi în genocidul care a început pe 24 aprilie, în urmă cu 106 ani„, a spus preşedintele american, potrivit unui comunicat publicat de Casa Albă.

”Afirmăm istoria. Nu facem acest lucru pentru a copleşi pe nimeni, ci pentru a ne asigura că ceea ce s-a întâmplat nu se va mai repeta niciodată”, a adăugat el.

Reacția Turciei: „Oportunism politic”

Imediat după difuzarea comunicatului de presă al Casei Albe, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a denunţat „politizarea de către terţi” a dezbaterii din jurul acestei perioade a istoriei.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Turcia „respinge complet” decizia SUA, despre care afirmă că se bazează „doar pe populism”.

„Cuvintele nu pot schimba sau rescrie istoria. Nu avem nimic de învățat de la nimeni despre trecutul nostru. Oportunismul politic constituie cea mai mare trădare a păcii și justiției”, a scris Cavusoglu pe Twitter.

Reacția Armeniei: „Un pas important pe calea adevărului și a justiţiei istoriei”

Premierul Armeniei, Nikol Paşinian, a salutat decizia istorică a preşedintelui american Joe Biden de a recunoaşte oficial genocidul armean, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Nikol Paşinian i-a mulţumit preşedintelui SUA pentru acest „pas important pe calea adevărului și a justiţiei istoriei”, care oferă „un sprijin nepreţuit descendenţilor victimelor genocidului armean”, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.

Recunoaşterea genocidului constituie „un exemplu încurajator pentru toţi cei care doresc să construiască o societate internaţională justă şi tolerantă”, a adăugat şeful guvernului armean.

Recunoscut de 30 de țări și de comunitatea istoricilor

Genocidul armean este recunoscut de aproximativ treizeci de ţări şi de comunitatea istoricilor. Se estimează că între 1,2 milioane şi 1,5 milioane de armeni au fost ucişi în timpul Primului Război Mondial de către trupe ale Imperiului Otoman, aliate cu Germania şi Austro-Ungaria.

Turcia refuză însă utilizarea termenului de „genocid”, respinge acuzaţia că ar fi existat o încercare de exterminare şi vorbeşte despre masacre reciproce pe fondul războiului civil şi al foametei care au făcut sute de mii de morţi în ambele tabere.

Congresul SUA a recunoscut genocidul armean în decembrie 2019 printr-un vot simbolic, un text susţinut de senatorii ambelor părţi, dar care a fost blocat de mai multe ori de către susţinătorii republicani ai fostului preşedinte Donald Trump.

Sursa foto: Flickr/Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Alte stiri din Externe

Ultima oră