Primul italian anchetat pentru că a plecat să lupte în Ucraina ca mercenar este un tânăr extremist de dreapta

10 Aug 2022
Primul italian anchetat pentru că a plecat să lupte în Ucraina ca mercenar este un tânăr extremist de dreapta

Kevin Chiappalone este un genovez de 19 ani, un simpatizant al mișcării de extremă dreapta CasaPound. Procurorul adjunct Marco Zocco de la Direcția raională antimafia și combatere a terorismului genoveză îl acuză că este mercenar înrolat în Brigada Internațională a Ucrainei și riscă o pedeapsă de la doi la șapte ani, scrie La Repubblica

Ancheta a început după declarațiile tânărului la săptămânalul Panorama în care a anunțat că vrea să plece să apere Ucraina după ce l-a auzit pe Putin vorbind despre „denazificarea țării”. 

Kevin Chiappalone, în vârstă de nouăsprezece ani, un simpatizant al CasaPound, a plecat în luna mai trecută. Într-un interviu anonim din martie: „Putin a promis că va denazifica Ucraina, suntem chemați”

Este primul italian care a ales să meargă să lupte de partea Ucrainei, aflat sub anchetă, sub acuzația de mercenar. Sau cel puțin, primul despre care se știe cu certitudine. În vârstă de nouăsprezece ani, simpatizantul lui Casapound, „Alessandro” - nume de război ales de Kevin Chiappalone - din Genova a ales să se alăture Brigăzii Internaționale care se confruntă de luni de zile cu rușii.

Pe 23 martie a fost publicat un interviu de-al său (anonim) în săptămânalul „Panorama” în care și-a anunțat iminenta călătorie în Donbass: „Putin a promis denazificarea Ucrainei. Să spunem că, în acel moment, ne-am simțit puși în discuție”. Apoi a apelat la avocatul Lars Markus Hansen, un avocat care asistă adesea militanții de extremă dreapta, să se ocupe de chestiuni birocratice și astăzi avocatul, contactat de Repubblica, spune pur și simplu că „L-am primit pe băiat, l-am sfătuit să nu meargă, să evite să se pună în pericol, dar nu avem legătură cu decizia lui”.

Tânărul, care locuiește în vestul genovez, ar fi plecat în zona de conflict fără nicio experiență de război (este pasionat de airsoft), dar ar fi primit pregătire odată ajuns în Ucraina.

Alte stiri din Externe

Ultima oră