Primirea fără entuziasm a lui Zelensky la Washington, un semn al furtunii politice care urmează: soarta Ucrainei pare aliniată cu destinul politic al lui Biden

22 Sep 2023
Primirea fără entuziasm a lui Zelensky la Washington, un semn al furtunii politice care urmează: soarta Ucrainei pare aliniată cu destinul politic al lui Biden

Comparația eroului Volodymyr Zelensky cu poziția lui Winston Churchill în timpul războiului împotriva nazismului din timpul ultimei călătorii la Washington, a fost o amintire îndepărtată joi, scrie CNN

Nouă luni mai târziu, Zelensky s-a întors în oraș și el și gazdele lui au învățat câteva lecții tulburătoare unul despre celălalt într-un moment în care calea spre victoria finală în războiul împotriva Rusiei pare din ce în ce mai îndepărtată.

Zelensky a primit o previzualizare bruscă a modului în care posibila revenire la putere a lui Donald Trump după alegerile din 2024 și a modului în care influența actuală a fostului președinte asupra Camerei Reprezentanților condusă de republicani ar putea rupe colacul de salvare de mai multe miliarde de dolari de care depinde supraviețuirea Ucrainei. Și departe de a accepta o nouă cerere a administrației de 24 de miliarde de dolari pentru a susține efortul de război al Ucrainei, Camera Reprezentatilor a reușit, joi, să finanțeze măcar apărarea Statelor Unite, deoarece o nouă încercare de a adopta un proiect de lege privind creditele militare a căzut în fața opoziției de dreapta.

La rândul lor, americanii au întrezărit impactul distrugător al unui război brutal asupra unui lider care a adunat o rezistență uimitoare la o invazie rusă, dar și-a suportat povara lunilor de morți și sacrificii impuse poporului său. Uneori, actorul devenit erou de război părea epuizat și lipsit de zâmbet. Într-un interviu CNN, el a mărturisit tensiunea personală asupra vieții sale ca principală țintă a Rusiei.

Și în aparițiile publice, răbdarea lui Zelensky s-a deteriorat uneori – mai ales când a mustrat Națiunile Unite pentru că nu și-a protejat membrii de agresiune. Într-o capitală a SUA care a suferit o schimbare ideologică de când a fost ultima dată aici, chiar înainte de Crăciunul 2022, acum este nevoie de mai mult decât să-l cităm pe președintele Franklin Roosevelt și să facă aluzii la 11 septembrie, pentru a curta parlamentarii.

Există, de asemenea, întrebarea dacă eforturile necruțătoare ale lui Zelensky de a face lumea de rușine ca să treacă la acțiune ar putea ajunge la punctul în care i-ar putea dăuna în loc să ajute. Președintele ar putea gândi la fel, judecând după multiplele și emoționantele sale expresii de mulțumire pentru ajutorul anterior, deoarece sondajele arată că mai mulți americani sunt sceptici față de ajutorul acordat Ucrainei. El ar putea avea nevoie să dezvolte noi abilități politice pentru a se adapta la o fază vicioasă a politicii americane, când Ucraina este târâtă într-o saga de demitere a președintelui SUA pentru a doua oară și a devenit o problemă centrală a alegerilor generale.

Călătoria lui Zelensky în Statele Unite – a cărei democrație, deși bătută, este încă un bastion al sistemelor politice libere din întreaga lume – a fost o imagine în oglindă a unei alte călătorii făcute de președintele rus Vladimir Putin săptămâna trecută pentru a-și reaproviza propriul arsenal într-o întâlnire cu Nord. Tiranul coreean Kim Jong Un în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

O primire călduroasă în Biroul Oval

Biden a făcut tot posibilul pentru a-l asigura pe Zelensky de ajutorul constant al SUA.

"Domnule Președinte, oameni curajoși din Ucraina, și asta nu este o hiperbolă, oamenii ucraineni au dat dovadă de un curaj enorm”, i-a spus Biden lui Zelensky în Biroul Oval. „Împreună cu partenerii și aliații noștri, poporul american este hotărât să facă tot ce putem pentru a ne asigura că lumea vă este alături”.

Zelensky i-a mulțumit lui Biden pentru sprijinul Americii în „combaterea terorismului rus”. Și a mulțumit, de asemenea, poporului polonez după ce guvernul de la Varșovia a spus că va înceta să mai înarmeze Ucraina după o dispută privind importurile de cereale din Ucraina. Analiştii din SUA şi Ucraina au spus că această mişcare a fost legată de tensiuni politice dinaintea alegerilor care se apropie din Polonia şi, probabil, nu au presupus o ruptură pe termen lung între aliaţi.

Biden a dezvăluit încă un pachet de ajutor american pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari, care era de așteptat să includă mai multe muniții cu dispersie și echipamente de apărare aeriană, potrivit a doi oficiali americani, marcând a doua oară când SUA furnizează arma controversată Kievului.

Dar a existat și o dezamăgire pentru Ucraina, deoarece consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a spus că SUA nu vor furniza sisteme de rachete tactice ale armatei cu rază lungă de acțiune (ATACMS) – cel puțin pentru moment. Decizia este cel mai recent semn al limitărilor ajutorului chiar și din partea lui Biden, care a condus alianța occidentală mai eficient decât orice alt președinte american de la sfârșitul Războiului Rece.

Președintele a căutat în mod constant să echilibreze ofertele de arme ale SUA cu scopul său fundamental de a evita o ciocnire între NATO și superputerea nucleară Rusia, declanșând un război mai larg. Cu toate acestea, criticii săi îl acuză ca transporturile de arme merg încet și că oferă Ucrainei doar mijloacele pentru a-și asigura supraviețuirea, dar nu pentru a provoca o înfrângere cuprinzătoare Rusiei.

Zelensky se poate întoarce la Kiev – care a suferit peste noapte un înfricoșător bombardament rusesc programat pentru a coincide cu vizita sa în SUA – liniștit că există, cel puțin deocamdată, sprijin majoritar în Congres pentru rezistența Ucrainei.

Liderul majorității democraților din Senat, Chuck Schumer, și liderul minorității republicane, Mitch McConnell, l-au flancat în timp ce intră într-o întâlnire cu senatorii. Întâlnirea bipartizană a inclus o actualizare cu privire la război și eforturile lui Zelensky de a lupta împotriva corupției – unul dintre motivele pe care unii sceptici de la Capitol Hill îl invocă pentru a se răcori asupra granturilor masive de ajutor. Susținătorii GOP ai lui Zelensky din Senat i-au susținut eforturile.

„Știm că Ucraina a avut probleme cu corupția... dar vedem, de asemenea, că parlamentul ia asta în serios”, a declarat după întâlnire senatorul din Carolina de Nord Thom Tillis, membru al conducerii GOP.

În decembrie 2022, vicepreședintele democrat Kamala Harris și președintele democrat de atunci Nancy Pelosi au desfășurat un steag ucrainean uriaș în spatele unui președinte ucrainean clar mișcat, după ce acesta s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului.

Vineri, președintele Republicii Camerei Republicii, Kevin McCarthy, nu a reușit totuși să-și imite nici măcar colegul din Senat McConnell, apărând public cu Zelensky – deși i s-a făcut poza cu el într-o întâlnire cu ușile închise, iar Zelensky a spus mai târziu că McCarthy „a spus că vor fi de partea noastră – nu este simplu – că vor sprijini”.

McCarthy, blocat într-o confruntare cu cei mai extremi membri ai săi conservatori, care ar putea închide guvernul săptămâna viitoare, a explicat că camera nu „a avut timp” pentru o sesiune comună cu Senatul pentru a asculta un discurs al lui Zelensky. Și a refuzat să se angajeze să organizeze un vot asupra pachetului de 24 de miliarde de dolari pentru Ucraina și s-a plâns că Biden ar trebui să fie mai îngrijorat de imigrația la granița de sud.

„Uite, trebuie să avem grijă de casa noastră aici, în America. Sunt mai mult decât dispus să mă uit la asta. Dar singurul lucru pe care îl știu este că, dacă președintele se concentrează doar pe asta, ei bine, tocmai ai trecut granița de 10.000 de oameni și vrea să ignore asta”, a spus McCarthy. „Cred că aici există priorități.”

Ostilitatea republicană față de ajutorul Ucrainei

McCarthy conduce o conferință care include mulți membri pro-Trump care reflectă ostilitatea fostului președinte de a trimite mai mult ajutor în Ucraina. Trump a promis că va pune capăt războiului în 24 de ore dacă este candidatul republican și câștigă alegerile prezidențiale din 2024 – un angajament care se va dovedi favorabil lui Putin, pe care a încercat adesea să-l impresioneze.

Sprijinul pentru Ucraina a trasat, de asemenea, o linie de greșeală în cursa primară a GOP din 2024. Fostul ambasador al SUA la ONU, Nikki Haley, de exemplu, a respins criticile privind sprijinul pentru Ucraina făcute într-un eveniment de campanie din New Hampshire.

„Ai avut un bandit care invadează o țară iubitoare de libertate pro-americană”, a spus ea.

Dar Vivek Ramaswamy, un candidat republican în ascensiune, mai în ton cu naționalismul populist  a spus că nu va „ocoli cuvintele” cu Zelensky și a spus că îl va mustra pentru corupție, limitele libertății de exprimare și libertatea religioasă. .

Diviziunile subliniază lupta Partidului Republican între conservatorii tradiționali și șoimii de politică externă care susțin democrația globală și abordarea izolaționistă „America First” care l-a văzut pe Trump să se apropie de dictatori precum Putin.

Există, de asemenea, o antipatie personală din partea unor acoliți ai lui Trump față de Zelensky, care a fost la celălalt capăt al firului în apelul telefonic care a dus la prima demitere a lui Trump pentru o încercare de a-și constrânge guvernul să-l investigheze pe Biden. În mod remarcabil, Ucraina se află acum în centrul unei alte drame de demitere, în timp ce republicanii îl investighează pe Biden din cauza afirmațiilor nedovedite până acum că a beneficiat financiar din activitățile de afaceri ale fiului său Hunter în țară.

Senatorii pro-Trump au respins și pledoariile lui Zelensky. Senatorul Ohio JD Vance a sărit peste întâlnirea cu Zelensky a întregului Senat – și apoi și-a folosit ținuta militară caracteristică verde-măsliniu ca punct de referință într-o dezbatere asupra deciziei lui Schumer de a nu impune convențiile vestimentare formale.

„Lăsând pe cineva în camera Senatului să se îmbrace așa depășește limita”, a scris Vance pe X împreună cu o fotografie cu Zelensky, care de fapt nu s-a adresat senatorilor din cameră, ci din camera mai mică și veche a Senatului, care este adesea folosita pentru evenimente ceremoniale.

Un alt senator din aripa pro-Trump a GOP, senatorul din Missouri Josh Hawley, l-a descris pe Zelensky ca fiind recunoscător și respectuos. Dar s-a plâns că echipa Biden nu și-a stabilit un obiectiv clar pentru câștigarea războiului.

„Ei nu știu. Ei vor doar mai mulți bani pe termen nelimitat”, a spus Hawley.

Comentariul său subliniază un sentiment adesea repetat de alegătorii republicani că SUA s-au aruncat într-un conflict deschis – chiar dacă trupele sale nu sunt implicate. Trump exacerba astfel de îngrijorări avertizând că ajutorul lui Biden pentru Ucraina ar putea declanșa al treilea război mondial cu Rusia.

Scepticismul cu privire la politica administrației a fost alimentat și de eșecul mult așteptatei contraofensive a Ucrainei de a sparge spatele invaziei Rusiei printr-un teritoriu care a fost puternic minat.

Orice speranță într-un acord de pace pe termen lung este între timp subjugată de hotărârea Ucrainei de a recupera teritoriul pierdut și de istoria Rusiei de a ignora încetarea focului în regiune. Putin are, de asemenea, stimulente pentru a menține războiul: este esențial pentru prestigiul și dorința lui de a recrea o sferă de influență mai mare a Rusiei. De asemenea, el ar putea aștepta să vadă dacă o schimbare de putere la Casa Albă ar putea vedea un președinte Trump care revine dornic să pună capăt războiului în condițiile Rusiei.

Totul înseamnă că asigurările lui Biden de a rămâne cu Zelensky „atâta timp cât este nevoie” s-ar putea să nu fie atât de fierbinți cum păreau cândva. Fărăun sfârșit la vedere al celui mai mare război din Europa de la al Doilea Război Mondial, soarta Ucrainei pare din ce în ce mai aliniată cu propriul destin politic al lui Biden.

Alte stiri din Externe

Ultima oră