Prima autostradă construită de chinezi în Europa a fost deschisă traficului

19 Aug 2019
Prima autostradă construită de chinezi în Europa a fost deschisă traficului

Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, și ambasadorul Chinei la Belgrad, Chen Bo, au participat duminică la inaugurarea autostrăzii E-763, denumită ”Milos cel Mare”, aceasta fiind prima austostradă construită de chinezi în Europa, care a fost deschisă traficului, anunță Euronews și Tanjung, citate de Agerpres.

Autostrada E-763, care leagă orașele Obrenovac și Ljig, având o lungime de 62.7 de kilometri, concepută pentru viteză maximă de 130 km/h, face parte dintr-o rețea trans-europeană de autostrăzi care face legătura între Gdansk şi Atena, precum şi între Istanbul şi portul Bar de la Marea Adriatică.

Președintele Aleksandar Vucic a precizat în cadrul ceremoniei de inaugurare că această autostradă, construită de firma chineză Shandong Hi-speed Group, va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii în Serbia şi va atrage investitori în oraşe de-a lungul autostrăzii.

Vucic a subliniat că o serie de companii chineze au contribuit la relansarea economiei Serbiei, în special firma HBIS, care a cumpărat combinatul siderurgic Smederevo, firma Zijin, care a preluat un producător de minereu de cupru din oraşul Bor, şi firma Linglong care a făcut invstiţii semnificative în oraşul Zrenjanin.

Serbia anunța în luna iulie a acestui an, prin vocea ministrului infrastructurii, Zorana Mihajlovic, că intenționează să împrumute mai multe miliarde de euro din China și alte țări străine în următorii ani, pentru a finanța investiții în proiecte regionale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră