Expirarea unui acord de tranzit între Ucraina și Rusia, o iarnă rece și dependența crescută de gazul natural lichefiat american scump duce la cresterea din nou a prețurilor la gaz, scrie Le Figaro.
Vești proaste la început de an. Prețul gazului european a atins marți pragul simbolic de 50 de euro pe megawatt oră, o premieră în mai bine de un an, determinat de expirarea unui acord de tranzit dintre Ucraina și Rusia, de o iarnă rece și de o dependență crescută de gazele naturale lichefiate (GNL), care este semnificativ mai scump. Marți în jurul orei 15:00 GMT, contractul futures olandez TTF, considerat referința europeană pentru gaze naturale, a câștigat aproape 3,5%, până la 49,725 de euro pe megawat oră (MWh), după ce a atins pragul de 50 de euro, cel mai ridicat nivel din octombrie 2023. Această creștere este legată de oprirea așteptată a fluxurilor rusești prin Ucraina, care nu va mai autoriza tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său către țările europene, după cum a confirmat marți operatorul ucrainean.
În Europa, anumite țări din Europa Centrală și de Est, precum Austria, Ungaria și Slovacia, rămân foarte dependente de gazul rusesc. Potrivit Institutului Oxford pentru Studii Energetice, întreruperea va avea ca rezultat o accelerare a scăderii rezervelor europene și o presiune ascendentă asupra prețurilor la gaze. Temperaturile scăzute de la sfârșitul lunii octombrie au favorizat deja utilizarea încălzirii, iar lipsa soarelui și a vântului a dus la folosirea unei ponderi mai mari a energiei electrice din gaze naturale.
Rezerve mai mici
Rezervele de gaze sunt în medie în jur de 73% în țările Uniunii Europene (UE), conform platformei European Agregated Gas Storage Inventory (AGSI), o rată cu mult sub cea de 86% observată pentru aceeași perioadă a anului 2023. Pentru a face față acestui lucru, pragul necesar pentru rezervele de gaze ale Uniunii Europene de la 1 februarie a fost majorat de la 45% la 50%, a anunțat Comisia Europeană vineri, 29 noiembrie. Gigantul rus Gazprom a mai anunțat sâmbătă că va înceta livrările de gaz în Moldova de la 1 ianuarie, în urma unei dispute financiare cu această fostă republică sovietică care tocmai a reales un președinte pro-european.
Disputa sa comercială cu Gazprom este anterioară invaziei ruse a Ucrainei și privește filiala Moldovagaz, deținută în proporție de 50% de grupul rus. Mai mult, ponderea tot mai mare a GNL american, pentru a înlocui gazul rusesc transportat prin conducte către Europa, a crescut structural costurile pe megawat oră de la începutul războiului din Ucraina. De la invadarea Ucrainei din februarie 2022, UE și-a redus expunerea la gazul rusesc, dar conform lui Christoph Halser, analist la Rystad Energy, această resursă reprezintă încă 14% din consumul total în 2024, mai mult decât 12% din ultimul. an.
„Mai rece decât se aștepta”
În acest context, „o iarnă mai rece decât era de așteptat sau noi întârzieri în proiectele GNL” ar putea duce pe termen scurt la prețuri în jur de 60 de euro pe megawatt oră, sugerează Daniela Sabin Hathorn, analist la Capital.com. Prețul este, de asemenea, sub presiunea unei prime de risc legate de escaladarea războiului dintre Ucraina și Rusia, mai ales după decizia lui Joe Biden de a autoriza Kievul să folosească rachete americane ATACMS, cu o rază de acțiune de 300 km, pe pământul rus. Pe termen mai lung, președinția lui Donald Trump în Statele Unite ar trebui să „accelereze extinderea infrastructurii americane de GNL” și „să consolideze oferta globală”, explică analiștii Rystad Energy.
Europa ar trebui să fie principalul beneficiar al venirii la putere a republicanilor în ceea ce privește gazele. Războiul comercial care se profilează între Statele Unite și China ar putea într-adevăr „perturba fluxurile de GNL dintre cele două țări, așa cum a fost cazul în 2019”, explică analiștii. Acest lucru ar însemna mai puțină concurență pentru cererea de gaz din SUA, în timp ce UE ar putea folosi achizițiile de GNL în negocierile comerciale cu SUA, pentru a evita tarifele crescute.