Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a numit cumnatul șef de cabinet

29 Aug 2024
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a numit cumnatul șef de cabinet

Consilierul Matthew Tabone, cumnatul președintei parlamentului UE Roberta Metsola, primește postul de top în echipa Robertei Metsola, scrie Politico.

 Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a numit cumnatul șef de cabinet. Matthew Tabone, care a început să lucreze la Parlamentul European pentru Metsola în 2013, îi urmează lui Leticia Zuleta De Reales Ansaldo. Ea preia un nou rol de director al relațiilor cu parlamentele naționale în Parlamentul European.

Într-o postare pe Facebook, europarlamentarul maltez Alex Agius Saliba, de la Partidul Laburist, a descris mișcarea lui Metsola drept „nepotism fulgerător”. Metsola face parte din partidul rival Partidului Naționalist.

„Imaginați-vă dacă eu sau un reprezentant al [Partidul Laburist] am numi un membru al familiei lor în cea mai înaltă funcție din birou”, a scris Agius Saliba.

Tabone a fost un consilier apropiat al Metsolei de ani de zile. După ce a început să lucreze pentru Metsola, s-a căsătorit cu sora ei în 2015, înainte ca Metsola să devină președinte al Parlamentului European.

„Apoi, la sfârșitul lui 2022, Tabone a fost promovat pentru funcția de șef al personalului de către Metsola. În cele din urmă, ea s-a abținut să-l numească în timp ce a fost implicat în Qatargate, scandalul "bani contra influenta" care a zguduit Parlamentul European.

Un purtător de cuvânt al Metsola a referit POLITICO la o declarație privind numirea.

Numirile anterioare ale lui Metsola s-au dovedit, de asemenea, controversate .

În toamna lui 2022, Alessandro Chiocchetti a fost promovat de la funcția de șef de cabinet la secretar general al Parlamentului, un post puternic care supraveghează birocrația expansivă a instituției.

Fostul secretar general, Klaus Welle, și-a petrecut 13 ani transformându-și postul într-un centru de putere care a influențat totul, de la agenda Parlamentului până la cine a ocupat cele mai importante locuri de muncă ale instituției. Plecarea sa a declanșat jocul între grupurile politice ale Parlamentului, Partidul Popular European, cel mai mare grup al Parlamentului, încercând să-și dea seama cum ar putea să-și păstreze funcția puternică.

În calitate de asistent apropiat al lui Metsola, Chiocchetti a fost văzut drept beneficiarul favoritismului pentru a obține acel rol. El a fost, de asemenea, acuzat că a beneficiat de comerțul secret cu cai, care a făcut ca Parlamentul să creeze câteva noi locuri de muncă pentru a asigura sprijinul politic pentru Chiocchetti și pentru a păstra rolul în mâinile PPE. 

„Saga sordidă de a-l instala pe domnul Chiocchetti în funcția de noul secretar general al Parlamentului European va dăuna reputației Parlamentului în ochii cetățenilor europeni și ai reprezentanților altor instituții UE”, a declarat Heidi Hautala, pe atunci europarlamentar verde.

Metsola și Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, care l-a susținut pe Chiocchetti, au insistat că doar urmează procedura Parlamentului. 

„A fost cel mai deschis proces din istoria acestei instituții”, a spus Metsola în septembrie 2022. „Postul vacant a fost deschis în urmă cu câteva luni, era deschis pentru toți să aplice. Au fost efectuate verificări de eligibilitate și, pentru prima dată, au fost prezentate mai mult de un candidat pentru postul.”

Alte stiri din Externe

Ultima oră