Demisii în lanţ la vârful patidelor de opoziţie ungare după victoria categorică a Fidesz. Orban: "Ungaria a câştigat!"

09 Apr 2018 | scris de Marina Constantinoiu Istvan Deak
Demisii în lanţ la vârful patidelor de opoziţie ungare după victoria categorică a Fidesz. Orban: "Ungaria a câştigat!" Galerie foto (2)

Întrebarea (pentru unii) sau miza (pentru alţii) era nu dacă va câştiga alegerile parlamentare de duminică Fidesz, partidul conservator aflat la putere în Ungaria, ci cu ce procent, ce număr de mandate va deţine în viitorul Parlament de la Budapesta. De aceea par atât de ridicole acum unele analize, e drept, nu foarte multe, care dădeau ca posibilă a punere într-o situaţie deloc confortabilă a partidului lui Orban şi pierderea majorităţii parlamentare.

Campania

Evident că Fidesz, care a mers pe o campanie în care s-a vorbit doar despre răul suprem reprezentat de miliardarul americano-ungar George Soros şi pericolul imigraţionist în Europa a câştigat lejer şi a şi adus la vot mai mulţi votanţi decât cu alte ocazii. Prezenţa a fost una de 70%, ceea ce reprezintă o participare masivă.

Premierul  Viktor Orbán și partidul său Fidesz vorbesc despre "cel mai important scrutin pentru Ungaria", în joc fiind nici mai mult nici mai puțin decât dăinuirea națiunii ungare, care se vede amenințată de "imigranți" și "forțe internaționaliste". Pentru partidele de opoziție însă, fie ele de stânga sau de dreapta, miza este salvarea statului de drept și a democrației. 

Prin votul de duminică, Fidesz şi-a asigurat o majoritate de două treimi şi în viitorul Parlament al Ungariei, obţinând potrivit rezultatelor preliminare anunţate de autoritatea electorală naţională 133 de mandate parlamentare din cele 199. Astfel, premierul Viktor Orban şi-a asigurat al treilea mandat consecutiv la conducerea Guvernului de la Budapesta.

"Am câştigat, Ungaria a câştigat o mare victorie", şi-a anunţat Orban susţinătorii adunaţi în număr mare în apropiere de Dunăre, la Budapesta. "Am lăsat în urmă o mare bătălie, am obţinut o victorie crucială, avem şansa de a apăra Ungaria", a declarat politicianul ungar.

Cifrele

La centralizarea a 74,61 la sută dintre voturile exprimate pentru listele naţionale de candidaţi, Fidesz-KDNP a obţinut 49,25 la sută dintre voturi. Pe locul doi s-a clasat partidul Jobbik, cu 19,92 la sută. Conform acestor rezultate parţiale, coaliţia MSZP-Párbeszéd a fost votată de 11,99 la sută dintre alegători, iar LMP (Politica Poate fi Altfel) de 6,56 la sută. Pragul electoral a mai fost depăşit de Coaliţia Democratică (DK) a fostului premier Ferenc Gyurcsány, formaţiune care a obţinut 5,37 la sută dintre sufragii.

Dintre cele 199 de mandate de parlamentar, 93 sunt stabilite în baza voturilor acordate listelor naţionale, iar restul revin candidaţilor din circumscripţiile electorale. Conform rezultatelor parţiale,  majoritatea candidaţilor care au câştigat în circumscripţii sunt tot ai Fidesz-KDNP. Actuala coaliţie de guvernământ are şanse să obţină două treimi din mandate, scrie hirado.hu.

În România

Procesul de vot de la consulatele generale şi de la Ambasada Ungariei în România s-a desfăşurat normal, fără întreruperi. Consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, László Tóth a declarat că faţă de alegerile parlamentare precedente numărul solicitărilor de buletine de vot a crescut cu 600. Lajos Mile, consulul general al Ungariei la Cluj-Napoca a afirmat că până la orele amiezii s-au primit la sediul reprezentanţei mai multe voturi prin corespondenţă decât în 2014.

Premierul le-a mulţumit liderilor din Polonia care l-au susţinut, iar primele felicitări pentru victorie le-a primit de la Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional din Franţa, de extremă dreaptă, remarcă Reuters.

Demisii pe bandă rulantă

După numărarea a 93% din voturi, pe locul al doilea în alegeri s-a plasat Jobbik, care va ocupa 26 de locuri în viitorul parlament ungar, iar pe locul al treilea Partidul Socialist, cu 20.

Liderii ambelor formaţiuni - Gabor Vona, respectiv Gyula Molnar - şi-au anunţat demisiile. "Ne considerăm răspunzători de ceea ce s-a întâmplat, am recunoscut decizia alegătorilor", le-a declarat susţinătorilor şi ziariştilor liderul socialist Gyula Molnar.

Co-preşedintele LMP Hadhazy Akos a demisionat şi el. La fel şi conducerea partidului Egyutt (Împreună). Conferinţele de presă ale partidelor, retransmise în paginile de Facebook ale formaţiunilor politice, păreau ultime omagii aduse unui decedat. Nu era nevoie să înţelegi limba, atmosfera de înmormântare era evidentă.

 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră