Comisarul european responsabil cu imigrația, grecul Dimitris Avramopoulos, a anunțat că executivul comunitar va prezenta o propunere pentru instituirea unui mecanism permanent de împărțire prin cote obligatorii între statele blocului comunitar a tuturor refugiaților care ajung în UE.
Centre urmează să fie create în insulele grecești, în aceste locații urmând să fie înregistrați imigranții, care apoi vor fi separați în refugiați (ce pot fi redistribuiți în statele UE pentru a primi azil), și imigranți economici, (care ar trebui expulzați în țările lor de origine).
La rândul său, ministrul de externe al Luxemburgului, țară ce deține președinția Consiliului European, Jean Asselborn, s-a arătat îngrijorat la aceeași conferință de presă că decizia impusă la Consiliul JAI de pe 22 septembrie privind repartizarea prin cote obligatorii a 160.000 de imigranți extracomunitari este implementată cu dificultate, întrucât mulți refugiați refuză să depună cererea de azil în Grecia, de teama că ar putea rămâne blocați în taberele din această țară.
Depunerea cererii de azil în Grecia sau Italia, cealaltă țară de unde vor fi redistribuiți imigranții extracomunitari, este condiția pentru ca ei să poată fi relocați. Dacă această formalitate nu este respectată, 'tot sistemul construit la Bruxelles se va prăbuși', a spus șeful diplomației luxemburgheze. În opinia sa, succesul redistribuirii acestor 160.000 de refugiați ar fi argumentul principal pentru a convinge statele UE să accepte un mecanism permanent de împărțire a refugiaților.
Temerea exprimată de Asselborn a fost împărtășită și de comisarul Avramopoulos, care a anunțat că executivul comunitar va prezenta o propunere pentru instituirea unui astfel de mecanism al cotelor permanente, fără să indice când s-ar putea întâmpla acest lucru.
Anunțul său survine după ce cancelarul german Angela Merkel a cerut la reuniunea de joi a Consiliului European să se includă în concluziile summitului și obiectivul instituirii cotelor permanente de refugiați.