Președintele Comisiei Europene salută „progresul mare” al Ucrainei în aderarea la Uniunea Europeană

13 Sep 2023
Președintele Comisiei Europene salută „progresul mare” al Ucrainei în aderarea la Uniunea Europeană

„Acum este momentul să ne ridicăm la apogeul acestei hotărâri (…) Aceasta înseamnă să ne gândim cum să ne pregătim pentru a forma o Uniune Europeană mai completă , a spus Ursula von der Leyen în fața eurodeputaților, în discursul său tradițional despre starea Uniunii, scrie Le Monde

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de candidat la aderare într-un gest extrem de simbolic. Comisia a stabilit șapte condiții care trebuie îndeplinite pentru a începe negocierile de aderare, inclusiv consolidarea luptei împotriva corupției și reformele judiciare. Ea trebuie să raporteze în cursul lunii octombrie cu privire la progresele înregistrate, înainte ca cei douăzeci și șapte să abordeze problema la summiturile de la Granada din octombrie și de la Bruxelles la sfârșitul anului.

Dacă țările UE sunt de acord, negocierile de aderare ar putea începe apoi cu Ucraina înainte ca aceasta să adere oficial la UE.

Aceste negocieri pot dura câțiva ani.

Pe lângă Ucraina, cinci țări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia) și Moldova au statutul de candidat la aderare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră