Afaceri şi prietenie. Polonezii vor să scape de embargoul chinez asupra merelor

20 Iun 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Afaceri şi prietenie. Polonezii vor să scape de embargoul chinez asupra merelor

Preşedintele Chinei, Xi Jinping a început ieri o vizită de trei zile în Polonia iar la sosire a fost întampinat atât de simpatizanţi cat şi de membri ai mişcării Falungong, scrie agerpres.ro

Înconjurat de un important dispozitiv de securitate, el a putut observa câteva bannere galbene ale acestora din urmă care cereau în chineză și poloneză "Încetarea persecuțiilor împotriva Falungong în China" și alte zeci ale partizanilor săi, toate roșii și identice, anunțând "Chinezii din Polonia îl salută pe președintele Xi".


Liderul chinez, însoțit de o importantă delegație economică a regiunilor din țara sa, urma să aibă întrevederi cu omologul său polonez, Andrzej Duda, pe care l-a primit în China anul trecut. Mai multe acorduri interguvernamentale vor fi semnate în scopul întăririi cooperării dintre cele două țări.


China se bazează pe Polonia pentru a contribui la punerea în aplicare a strategiei sale intitulate "O centură, un drum" având în vedere crearea unui nou Drum al Mătăsii, o axă de transport terestru și de cooperare care o leagă de Europa, și la promovarea "Drumului maritim al Mătăsii".
Xi Jinping a obținut publicarea, în ajunul vizitei sale, a unui articol într-unul dintre principalele cotidiene poloneze, Rzeczpospolita, în care a subliniat că în Polonia "Drumul Chihlimbarului" (dintre Marea Baltică și Mediterana) se întâlnește cu Drumul Mătăsii".


Polonia dorește mai ales să profite de ocazia vizitei sale pentru a încerca să reducă dezechilibrul flagrant din schimburile comerciale bilaterale: 13 miliarde de euro importuri față de mai puțin de două miliarde de euro exporturi în 2015.

Pentru a începe, Varșovia speră că Beijingul va ridica embargoul asupra merelor (lovite de embargoul rus) și cărnii de porc.
Pe un alt plan, Varșovia are ambiția de a juca rolul de platformă de transbordare est-europeană pentru mărfurile chineze transportate pe calea ferată prin Rusia. Astfel de trenuri circulă între Chengdu în China și Lodz în Polonia din 2013. Iar primul tren purtând noua siglă "China Railway Express", plecat pe 8 iunie, va ajunge luni la Varșovia pentru a fi întâmpinat în mod solemn de președinții Xi Jinping și Andrzej Duda.


Prezent în Polonia după o vizită efectuată în Serbia, Xi Jinping se va deplasa marți la Tașkent, în Uzbekistan, unde va participa la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

Alte stiri din Externe

Ultima oră