Președintele Braziliei spune că „nici Putin și nici Zelensky nu sunt pregătiți pentru pace”

03 Aug 2023
Președintele Braziliei spune că „nici Putin și nici Zelensky nu sunt pregătiți pentru pace”

Președintele Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că țara sa lucrează pentru pacea în Ucraina, dar nici liderul ei, nici liderul Rusiei nu sunt pregătiți să vorbească despre pace, scrie Reuters.

„Nici Putin, nici Zelensky nu sunt pregătiți”, a spus Lula corespondenților străini într-o conferință de presă, adăugând că propunerile de pace pe care le caută cu alte țări vor fi gata atunci când Rusia și Ucraina vor fi dispuse să negocieze.

„Rolul Braziliei este să încerce să ajungă la o propunere de pace împreună cu alții, atunci când ambele țări o doresc”, a spus el.

Lula a încercat să formeze un grup de țări neutre pentru a începe negocierile de pace. El a fost criticat pentru că a spus că Ucraina și Rusia sunt în egală măsură responsabile pentru război.

Președintele de stânga, care a fost ales anul trecut pentru al treilea mandat, a criticat puterile occidentale care susțin Ucraina și membrii permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU pentru că nu au oprit războiul.

"Consiliul de Securitate al ONU nu a funcționat. Statele Unite au invadat Irakul, Franța și Anglia au invadat Libia, acum Rusia. Și toată lumea are drept de veto", a spus el.

Lula a spus că grupul G7 de economii avansate nu ar trebui să mai existe de la crearea grupului mai mare G20 de economii lider și emergente.

"Sper odată pentru totdeauna că oamenii vor vedea că discutarea politică în G7 este depășită. După G20 nici măcar nu ar trebui să existe G7", a spus el.

Lula a spus că grupul BRICS de economii emergente ar trebui să permită noi membri „atâta timp cât îndeplinesc cerințele”.

Țara sa a devenit principalul adversar al extinderii BRICS, dar președintele brazilian a indicat că s-ar putea schimba pentru a face grupul de cinci țări mai puternic.

"Cred că este extrem de important ca Arabia Saudită să se alăture BRICS (și) să se alăture Emiratele Arabe Unite, dacă doresc. Și Argentina", a spus el.

Lula a spus că Noua Banca de Dezvoltare creată de BRICS ar trebui să fie mai generoasă decât Fondul Monetar Internațional.

„Banca există pentru a ajuta la salvarea țărilor și nu pentru a ajuta la scufundarea țărilor, ceea ce face adesea FMI”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră