Presa americană luată prin surprindere de revenirea lui Trump la Casa Albă

07 Noi 2024
Presa americană luată prin surprindere de revenirea lui Trump la Casa Albă

Victoria lui Trump nu a fost anticipată de mass-media traditională, care a transformat votul într-un referendum pentru sau împotriva republicanului, scrie Le Point

"O campanie epuizantă al cărei rezultat va fi strâns”, a titrat New York Times  în dimineața zilei de marți 5, ziua alegerilor. Aceasta a fost opinia afișată de majoritatea presei americane: Harris și Trump au fost la umar la umar. Rezultatul avea să fie un strâns. Chiar dacă sondajele finale, înregistrate de The Economist  cu o zi înainte, au oferit din nou un mic avantaj candidatului democrat.

Miercuri dimineață, în timp ce fețele prezentatorilor de la CNN și CNBC continuau să se lungească pe măsură ce anunțul rezultatelor scade , mai citim în Washington Post: „Tabăra Harris este îngrijorată că Trump se declară câștigător atunci când  conduce într-un stat chiar dacă mai sunt voturi de numărat, dând un rezultat diferit. » Majoritatea ziarelor americane au continuat să afirme că va dura câteva zile până să se cunoască numele câștigătorului, deoarece rezultatul duelului părea incert.

Ca și în 2016, "elita" americană este în stare de șoc

Putem spune că victoria copleșitoare a bărbatului cu șapcă roșie nu a fost anticipată de mass-media. Când a fost menționată revenirea lui, a fost ca o amenințare să fie demis printr-o explozie de participare, cu siguranță nu ca o probabilitate. Trump este un rău învins, au avertizat cei informați, temându-se de o serie de repetări ale atacului asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 . A avertiza publicul împotriva riscului ca candidatul, învins, să-și lanseze cei mai entuziaști adepți împotriva secțiilor de votare cu rezultate neconforme așteptărilor lor, însemna să-și asume victoria adversarului său democratic de la sine înțeles. Cum ar putea fi înfrânte simplul simț, echilibrul, stabilitatea, rațiunea în sine?

Atacând ceea ce i-a îngrijorat în legătură cu fostul președinte învins în 2020, jurnaliștii serioși au făcut o eroare care va trebui reținută: au transformat aceste alegeri prezidențiale, cuplate cu o reînnoire a Congresului, într-un referendum pentru sau împotriva revenirii lui Trump.

Ca și în noiembrie 2016, America de elită a fost luată prin surprindere și se găsește neputincioasă. Funcționând în silozuri, victimă a părtinirii sale de confirmare și locuind într-un spațiu confortabil, nu a văzut nimic venind. Majoritatea americanilor simt un sentiment de pierdere a controlului – asupra imigrației, asupra creșterii prețurilor, asupra activității normative a administrațiilor, asupra cursului lucrurilor din lume. În ochii claselor conducătoare, ei greșesc.

De aici și sentimentul de neînțelegere, consternare și angoasă resimțit în fața perspectivei unui „Trump 2.0” mult mai riscant pentru țară decât în ​​timpul primului mandat: nu vor mai fi, de data aceasta, „adulți în cameră”, ca în 2017, avertizează comentatorii. Conservatorii autentici, deja epurați în mare parte din rândurile republicane din Congres, nu vor mai avea nicio poziție sau influență în următorul cabinet. Trump vrea să vadă la Casa Albă doar personalități alese pentru loialitatea față de el și aliniate liniei Maga: populiste, izolaționiste, anti-imigranți și ostile comerțului liber.

El a avertizat că va „curăța mlaștinile corupte din Washington”. Majoritatea experților și funcționarilor publici din administrația federală sunt suspectați de tendințe „liberale”. Ca prietenii lor jurnaliști? O grămadă de „stângisti nebuni” de alungat, inclusiv „de garda națională”, a predicat el la un miting. 

Lupta de clasă și-a schimbat sensul și natura

Cel mai frapant este că provocările lui Trump, apetitul pentru a încălca interdicțiile și tabuurile respectate de mass-media, clasele academice și administrative au devenit atuuri în ochii majorității alegătorilor. Mitingurile lui au devenit spectacole în care publicul timbrează cu bucurie să-l audă insultându-și adversarii. 

Succes garantat pe rețelele de socializare, unde susținătorii săi critică media traditională. Trecerea lui Musk propietarul X în tabara lui Trump

cântărește mult mai greu decât interdicția impusă redacției Washington Post de către proprietarul său, Jeff Bezos, de a vorbi deschis pentru Harris sub pretextul de a proteja reputația de imparțialitate și independență a presei tradiționale.

„Zeci de milioane de alegători s-au îndreptat către  Trump ca un berbec împotriva instituției și a experților și a clasei de elită”, scriu Shane Goldmacher și Lisa Lerer de la New York Times.

În Statele Unite, ca în multe democrații liberale, lupta de clasă și-a schimbat sensul și natura. Diviziunea politică fundamentală nu-i mai opune pe cei care nu au cu cei care au, nici pe proprietarii de capital cu muncitorii, așa cum este în schema marxistă. Nu, noua linie de demarcație separă absolvenții de studii superioare de cei care nu au făcut studii universitare, locuitorii metropolelor conectate la rețelele globalizării de cei ai orașelor mici și regiunilor rurale.

Primii, care cred că își merită situația, doresc să îmbunătățească cursul lucrurilor. Ceilalti, convinși că au devenit cei lăsați în urmă de sistem, vor să răstoarne masa. Jurnaliştii din mass-media tradiționale aparţin, desigur, primei categorii. În ochii lor, Trump reprezintă o amenințare la adresa democrației americane. Timpul va spune dacă greșesc sau nu.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră