Premieră în Israel. Deputaţii caută premier

22 Noi 2019
Premieră în Israel. Deputaţii caută premier

Preşedintele israelian Reuven Rivlin a mandatat joi Parlamentul să găsească un ales care să scoată Israelul dintr-un impas politic inedit în contextul în care Benjamin Netanyahu şi Benny Gantz nu au reuşit să formeze un guvern, la două luni după cel de-al doilea tur de scrutin organizat într-un an, relatează AFP.

Pentru ''prima dată în istoria Israelului'', potrivit preşedinţiei, niciun candidat nu a reuşit să formeze un guvern după alegerile din 17 septembrie. Israelul a votat atunci pentru a doua oară, Parlamentul s-a dizolvat după alegerile din aprilie, pentru că nicio majoritate nu s-a constituit.

''Ce se întâmplă acum? Nimeni nu ştie cu adevărat pentru că aceasta nu s-a mai întâmplat până acum", relatează joi cotidianul isrealian Yediot Aharonoth. Legea de bază a Israelului, echivalentul Constituţiei, oferă totuşi un ghid de supravieţuire acestor încurcături politice.

După ce au dat o şansă, fiecare la rândul său, liderilor celor două partide principale ale ţării, Likud (dreapta) al lui Benjamin Netanyahu şi Albastru-Alb (centru) al lui Benny Gantz, preşedintele i-a încredinţat joi lui Yuli-Yoel Edelstein, preşedintele Parlamentului, sarcina de a găsi o personalitate capabilă să conducă un viitor guvern.

Edelstein primeşte acest mandat nu în mod personal, ci în numele Parlamentului, care va avea apoi 21 de zile, până la 11 decembrie, să-i prezinte preşedintelui Rivlin un document semnat de cel puţin o majoritate de 61 de aleşi, care se angajează să susţină un deputat pentru postul de prim-ministru.

Dar dacă niciun parlamentar nu poate obţine acest număr de semnături, Parlamentul va fi dizolvat şi Israelul va reveni la urne, pentru a treia oară într-un an.

Cu toate acestea, noi alegeri anticipate nu pot rezolva criza într-o ţară care pare profund divizată.

Benjamin Netanyahu, cel mai peren prim-ministru din istoria Israelului, este susţinut de un ''bloc'' de 54 de aleşi format cu aliaţii săi de extremă dreapta şi ai unor partide ultra-ortodoxe evreieşti.

Gantz se bazează pe sprijinul formaţiunilor de centru-stânga, dar şi al deputaţilor arabi israelieni care nu vor face totuşi parte din guvern.

Deşi nu au reuşit să formeze un guvern, Netanyahu şi Gantz ar putea totuşi primi această sarcină din partea deputaţilor, ceea ce ar deschide calea către noi negocieri.

"Netanyahu a acordat prioritate intereselor personale (...) şi trebuie să ne amintim că suntem încă într-o democraţie şi că majoritatea oamenilor au votat pentru o politică diferită de a sa", a spus Benny Gantz miercuri seară, după ce a eşuat în eforturile sale de a forma un guvern.

"Poporul nu poate fi ţinut ostatic de o minoritate extremistă", a subliniat Gantz, acuzându-l pe Netanyahu că a ridicat un "zid" pentru a-l opri să conducă ţara..

Joi, Netanyahu l-a invitat din nou pe Gantz să conducă negocieri directe. ''Veniţi în persoană, pentru negocieri imediate, tu şi cu mine, fără precondiţii prealabile. Statul este important pentru amândoi! Trebuie să facem un ultim efort pentru a forma împreună un guvern de uniune'', a insitat premierul israelian.

Dar un punct cheie îi separă pe cei doi bărbaţi: dacă ajung la un acord asupra unui guvern de uniune naţională, fiecare doreşte să fie primul care să guverneze în cadrul unei coaliţii prin rotaţie.

De ce? Pentru că Netanyahu, care ar putea fi inculpat în diferite cazuri, doreşte să fie în funcţie chiar dacă trebuie să facă faţă justiţiei. Iar Gantz refuză să împartă puterea cu o persoană care riscă să fie pusă sub acuzare, notează AFP.

Prin urmare, toate privirile sunt îndreptate spre procurorul general, Avichai Mandelblit, care urmează să decidă dacă îl acuză sau nu pe Benjamin Netanyahu pentru ''deturnare de fonduri'', ''abuz de încredere'' şi ''corupţie'' într-o serie de dosare, dintre care unul, ''cazul Bezeq'', este deosebit de sensibil.

În acest dosar, Netanyahu este suspectat că a acordat favoruri guvernamentale care ar fi putut aduce milioane de dolari şefului companiei de telecomunicaţii Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile din partea uneia dintre sursele media ale grupului, site-ul Walla.

O inculpare i-ar putea reduce la minimum şansele premierului Netanyahu de a primi sprijinul parlamentarilor. Dar o exonerare i-ar putea convinge pe aleşii încă reticenţi să i se alăture în cadrul unei coaliţii. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră