Jacqueline Sauvage din Montargis, centrul Franţei, a fost condamnată la 10 ani de închisoare în 2014 după ce şi-a ucis soţul abuziv şi alcoolic, împuşcându-l de trei ori în spate cu propria puşcă de vânătoare, la o zi după ce fiul lor s-a spânzurat.
Instanţa a audiat-o pe Jacqueline Sauvage care a povestit cum, timp de 40 de ani, soţul său, Norbert Marot, a violat-o şi a bătut-o pe ea şi cele trei fiice şi s-a comportat violent şi cu fiul lor. Pledoaria avocaţilor că femeia a fost în legitimă apărare a fost însă respinsă pe motiv că viaţa ei nu era ameninţată atunci când i-a sustras puşca de vânătoare.
Preşedintele Franţei a decis o graţiere parţală la sfârşitullui ianuarie după ce peste 400.000 de persoane au semnat o petiţie prin care cereau eliberarea lui Sauvage, printre aceştia numărându-se şi politicieni de stânga şi dreapta, şi fosta parteneră de viaţă a lui Hollande, Valérie Trierweiler (foto dreapta).
Instanţa respinsese solicitările anterioare de eliberare, dar acum preşedintele francez a decis graţierea completă a lui Sauvage, în vârstă de 69 de ani..
“Am decis să o graţiez pe Jacqueline Sauvage pentru restul de pedeapsă. Graţierea se aplică imediat şi va fi eliberată din închisoare”, a scris Hollande pe Twitter.
Într-o declaraţie dată publicităţii de Palatul Elysee se arată că “preşedintele republicii a decis că doamna Sauvage nu mai trebuie să stea închisoare, ci împreună cu familia ei”
După eliberare, unul dintre avocaţii femeii, Nathalie Tomasini, a spus că prin decizia sa, Francois Hollande, ca şef al statului, a transmis un mesaj foarte puternic tuturor femeilor, victime ale violenţei în familie.
Dar sunt şi contestatari ai acestei decizii. Virginie Duval, de la Trade Union of Magistrates (USM), a condamnat decizia, considerând-o “îngrozitoare, o încălcare totală a hotărârilor judecătoreşti” şi susţinând că preşedintele a vrut să facă pe plac opiniei publice.
În medie, 134 de franţuzoaice sunt omorâte de soţi sau partenerii de viaţă în fiecare an.
Preşedintele Franţei are dreptul de a emite decrete de graţiere din 1958. În timpul campaniei pentru alegerile prezidenţiale din 2012, Hollande a declarat că nu se va folosi de această prerogativă, spunând că aceasta ţine de un concept diferit de putere.
Sursa foto: independent.co.uk